Marović se ispričao za "sva zla" počinjena u RH, ispričao se i Mesić

Marović se ispričao za "sva zla" počinjena u RH, ispričao se i Mesić
PREDSJEDNIK Srbije i Crne Gore Svetozar Marović uputio je u srijedu u Beogradu ispriku za "sva zla koja je bilo koji građanin Srbije i Crne Gore učinio bilo kome u Hrvatskoj".

Marović je to izjavio na konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskih predsjednikom Stjepanom Mesićem koji boravi u službenom posjetu Srbiji i Crnoj Gori.

Riječ je o prvom službenom posjetu jednog hrvatskog predsjednika Beogradu.

"Kao predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore... želim da se ispričam za sva zla koja je bilo koji građanin Crne Gore i Srbije učinio bilo kome u Hrvatskoj", rekao je Marović.

On je dodao kako "ne misli da su narodi krivi, i da se trebaju ispričavati".

"Ali svatko onaj tko je pojedinačno kriv treba odgovarati pred zakonom. Jedna od naših najvećih obveza je suradnja s Haagom" rekao je Marović.

Mesić je rekao da prihvaća tu "simboličnu ispriku".

"S moje strane mogu reći da se ispričavam svima onima kojima su građani Hrvatske, u bilo koje vrijeme, nanijeli bol ili štetu radeći protivno zakonu i zloupotrebljavajući svoju poziciju", rekao je Mesić.

Dvojica predsjednika ocijenila su Mesićev posjet Beogradu "važnim događajem", koji bi trebao potaknuti brže rješavanje otvorenih pitanja koja opterećuju odnose između dvije zemlje.

Oni su isto tako naglasili da se posjetom šalje važna poruka građanima obje zemlje, zemljama regije te Europskoj Uniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedvojbeno je da otvorena pitanja postoje. Ona nisu danas riješena, ali i jedna i druga strana svjesna je da bez njihovog rješavanja neće biti bržeg razvoja naših odnosa", rekao je Mesić.

"Dobrosusjedski i prijateljski odnosi i jednu i drugu stranu približavaju europskim integracijama, te napretku ekonomskog, političkog i ukupnog života naših građana", rekao je Marović.

"Ovim sastankom želimo potvrditi da ne pristajemo živjeti u prošlosti", dodao je predsjednik Srbije i Crne Gore.

Mesić i Marović razgovarali su i o liberalizaciji viznog sustava, te o rješavanju pitanja granica i malograničnog prometa.

"Do rješavanja pitanja granica moramo doći pregovorima i dogovorima, ali smatram da do konačnog rješenja moramo našim građanima osigurati liberalni pogranični režim", rekao je Mesić.

U vezi odnosa sa susjednim zemljama, Mesić je rekao da bi se iz Zagreba i Beograda trebale slati iste poruke prema BiH.

"Te poruke su: glavni grad Hrvata, Srba i Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine je Sarajevo, a upravo ti narodi služe kao most suradnje prema Hrvatskoj i prema Srbiji i Crnoj Gori" rekao je Mesić.

Obojica predsjednika također su se u razgovorima zauzela za jačanje gospodarske suradnje između dvije zemlje.

Mesić bi se tijekom jednodnevnog posjeta Beogradu trebao sastati i s predsjednikom Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljubom Mićunovićem, vršiteljicom dužnosti predsjednice Srbije Natašom Mičić, srbijanskim premijerom Zoranom Živkovićem, s predstavnicima Hrvata koji žive u Srbiji i Crnoj Gori, te s predstavnicima udruga koje se zalažu za povratak izbjeglih Srba u Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara