"Marx nikada nije bio toliko u pravu, koliko sad"

"Marx nikada nije bio toliko u pravu, koliko sad"

PORTUGALSKI pisac i nobelovac, Jose Saramago, kazao je na prezentaciji filma "Blindness" (Sljepoća), kako Karl Marx "nikad nije bio više u pravu, nego što je to sad". Saramago se na taj način osvrnuo na globalnu ekonomsku krizu te uputio kritike potezima svjetskih vlada u njezinom prevladavanju.

"Gdje je dosad bio sav taj novac? Bio je čuvan pa se odjednom ni iz čega pojavio da spasi što? Živote? Ne, banke", kazao je nobelovac Saramago na press konferenciji spomenutog filma, koji je adaptiran prema njegovoj istoimenoj noveli i kojeg je režirao Brazilac Fernando Meirelles.

"Marx nikada nije bio više u pravu, nego što je to sad, a najgore posljedice krize još uvijek nisu nastupile", zaključio je Saramago. Na pitanje o tematskoj povezanosti njegove novele s postojećom svjetskom krizom jednostavno je kazao kako "smo u većoj ili manjoj mjeri slijepi, a ponajviše na osnovne događaje oko nas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svojih 85 godina Saramago je napisao tridesetak djela, uključujući prozu, poeziju, eseje i drame. Prošle godine jedva se oporavio od upale pluća te je završio s pisanjem svoje najnovije knjige "The journey of an elephant" (Putovanje slona).

K.S.
Foto: aeiou.expresso.pt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara