Masovni prosvjed na granici Izraela i Gaze, ubijena tri Palestinca

Masovni prosvjed na granici Izraela i Gaze, ubijena tri Palestinca
Foto: FaH/EPA

TROJICA Palestinaca su ubijena, a više stotina je ozlijeđeno u subotu u sukobima s izraelskom vojskom na granici između Izraela i Gaze.

Više desetaka tisuća stanovnika Gaze odazvalo se pozivu na prvu obljetnicu prosvjednog pokreta Veliki marš za povratak, a okupili su se blizu granice noseći palestinske zastave, javlja AFP.

Sa zvučnika džamija upućeni su pozivi na okupljanje na granici enklave između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora.

Nakon nekoliko tjedna napetosti i s obzirom na to da se približavaju izraelski parlamentarni izbori, strahovalo se od izbijanja sukoba.

Izraelska vojska rasporedila je više tisuća vojnika i nekoliko desetaka pripadnika elitnih postrojbi, kao i tenkova i topništva.

Sukobi su izbili, ali nisu bili žestoki poput krvoprolića tijekom inauguracije američkog veleposlanstva u Jeruzalemu 14. svibnja 2018., kada je smrtno stradalo više od 60 osoba.

Bacali kamenje na vojnike

Nekoliko Palestinaca približilo se granici, gdje su zapalili gume i bacali kamenje na vojnike.

Izraelska vojska navodi da je na bacanje eksplozivnih naprava odgovorila suzavcem i paljbom iz vatrenog oružja. Stradala su dvojica palestinskih 17-godišnjaka, izvijestilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

U subotu rano ujutro jedan 20-godišnji Palestinac ubijen je tijekom noćnog prosvjeda, rekli su svjedoci.

Ukupno je više od 300 Palestinaca ranjeno, od kojih 23 vatrenim oružjem, navelo je ministarstvo zdravstva. Izraelska vojska izjavila je da je 40.000 prosvjednika sudjelovalo na tom skupu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara