Mate Rimac pomaže u otvaranju novih radnih mjesta, prepoznavat će mlade talente

Mate Rimac pomaže u otvaranju novih radnih mjesta, prepoznavat će mlade talente
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

TVORAC prvog električnog superautomobila, inovator i poduzetnik Mate Rimac prihvatio je poziv predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) Ivana Vlainića te će nadzirati rad tog tijela s istaknutim hrvatskim stručnjakom za inovacije i poduzetništvo i profesorom sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Markom Kolakovićem te istaknutim pedagogom tehničke kulture Dragutinom Labašem, a imat će i ključnu ulogu koja će Hrvatskoj pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. 

"Svojim savjetima mogu pomoći da inovativna rješenja dođu do toliko potrebnog investitora"

Rimac je istaknuo činjenicu da je HZTK u protekle četiri godine dala vjetar u leđa mnogim mladim ljudima u razvoju njihove ideje te kako on osobno želi pomoći da od tehničke kreacije imaju korist ne samo autori, nego i cijelo društvo. Također tvrdi da je ideja sama po sebi bezvrijedna i sve dok se ne poveže s poduzetništvom ostaje samo na razini hobija. 

"Želim biti podrška predsjedniku Zajednice Ivanu Vlainiću koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri dao veliki doprinos razvoju tehničke kulture. Osobno se stavljam na raspolaganje kao savjetnik i onaj koji ima iskustva iz realnog života. Siguran sam da zajedno možemo učiniti veliki iskorak i ljudima pomoći u cjelokupnom složenom procesu od gole ideje do realizacije samog projekta. Vrijedna ideja ima smisla samo ako se od nje stvori dodana vrijednost i proizvod koji će otvoriti i nova radna mjesta. Na taj način inovacija može znatno pomoći gospodarstvu i  podizanju standarda ljudi" rekao je Rimac, koji je i prošao taj cjelokupan proces, od uspješnog učenika, preko studenta do poduzetnika.

"Kako bi se ideja realizirala u nešto ostvarivo potrebno je i 10 godina predanog rada. Važno je na pravi način prezentirati određenu ideju, a Zajednica može ljude preusmjeriti na pravi put. Svojim savjetima mogu pomoći u tome da inovativna rješenja iz svih područja tehničke kulture uspiju doći do toliko potrebnog investitora" dodao je.

Ivan Vlainić prvi je prepoznao Rimčev potencijal 

Upravo je predsjednik HZTK Ivan Vlainić prvi prepoznao potencijal Mate Rimca kada je pod njegovim mentorskim vodstvom i velikim znanjem iz područja elektrotehnike, strojarstva i robotike, Rimac 2006. godine zajedno s Lukom Bošnjakovićem u Puli osvojio 1. mjesto na Državnom natjecanju inovacija Arhimed. 

Taj uspjeh omogućio je Rimcu i Bošnjakoviću pravo nastupa na Svjetskom natjecanju mladih inovatora Seoul 2006. u Južnoj Koreji, gdje je Vlainić bio i službeni predstavnik izaslanstva Udruge inovatora Hrvatske, na Međunarodnom natjecanju inovacija ARCA u Zagrebu, Međunarodnom natjecanju inovacija IENA u Nürnbergu te Međunarodnom natjecanju EUREKA u Bruxellesu. Na svakome od spomenutih natjecanja osvojili su zlato i dobili brojna priznanja.

"Mate Rimac pomoći će u izradi novih programa i projekata Hrvatske zajednice tehničke kulture, koji će kvalitetu obrazovanja djece i mladih te cjeloživotnog stručnog usavršavanja onih starijih podići na još veći nivo. Također, bit će nam i velika podrška u otkrivanju novih talenata" poručio je Ivan Vlainić, ističući kako je Rimac osobno sudjelovao u programima tehničke kulture koji su mu omogućili snažan uzlet u svijetu tehnike. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara