Matica umirovljenika "zgrožena" štrajkom liječnika

MATICA umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražila je danas prekid štrajka liječnika koji traje već osmi dan ili, ako to nije moguće, da on prestane pogađati umirovljenike.

Liječnici su počeli štrajkati 15. siječnja, jer Vlada odbija zahtjeve sindikata za povećanjem plaća liječnika. Odlukom sindikata od ponedjeljka bolnice rade u smanjenom obimu.

´Umirovljenici su zgroženi i šokirani štrajkom liječnika, jer su još jednom dovedeni u ponižavajući položaj, kaže se u pismu Matice umirovljenika Hrvatske upućenom potpredsjedniku Vlade Anti Simoniću, ministru zdravstva Andri Vlahušiću i predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivici Babiću.

MUH upozorava da je štrajk koji traje već osmi dan neposredno ugrozio mogućnost ostvarivanja zdravstvene zaštite.

´(...)Energično zahtijevamo da se hitno postigne dogovor o prekidu štrajka, a ako ne dođe do dogovora, da se umirovljenici izuzmu iz štrajka i omogući im se normalno ostvarivanje zdravstvene zaštite(...)´, ističe se pismu što ga je potpisao predsjednik MUH-a Vladimir Lokmer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Matici ističu da svako ograničenje u pružanju zdravstvene zaštite dovodi u pitanje Ustavom utvrđeno pravo na tu zaštitu, napominjući da nežele biti arbitar u tome tko je u pravu oko štrajka.

MUH svoj zahtijev za izuzećem umirovljenika iz štrajka potkrepljuje podatkom da ´dnevno u Hrvatskoj umire 60 umirovljenika´, da su cijeli radni vijek uplaćivali doprinos za zdravstveno osiguranje, a da je njih 361 tisuća uplatila i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

U Ministarstvu zdravstva za poslijepodne je najavljen razgovor predstavnika štrajkaša s potpredsjednikom Vlade Antom Simonićem i ministrom zdravstva Vlahušićem. Očekuje se da će liječnicima biti ponuđena ´inicijativa za mirno rješavanje nastalog spora´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara