Mauricijus je nova Panama za offshore tvrtke, upleten i glazbenik Bob Geldof

Mauricijus je nova Panama za offshore tvrtke, upleten i glazbenik Bob Geldof
Foto: EPA

MAURICIJUS, otok u Indijskom oceanu, koristile su multinacionalne kompanije kako bi izbjegle plaćanje poreza, navodi se u danas objavljenoj istrazi.

Izvješće Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) pod nazivom "Mauricijus Leaks" je prema dokumentima koji su procurili pokazalo da su kompanije iz Kanade, Indonezije i Norveške koristile Mauricijus za izbjegavanje plaćanja poreza.

Rock zvijezda Bob Geldof jedna je od poznatih osoba čije se ime spominje u izvješću, a ICIJ navodi da je pjevač Boomtown Ratsa i organizator koncerta Live Aid osnovao investicijski fond sa sjedištem na Mauricijusu.

Geldof zasad nije komentirao navode.

Kako multinacionalne kompanije izigravaju sustav

ICIJ je 2016. objavio "Panama Papers", otkrivši goleme razmjere offshore financijske industrije koje su izazvale zgražanje širom svijeta.

"Mauritius Leaks pruža još jedan primjer na koji način multinacionalne kompanije izigravaju sustav kako bi plaćale manje poreza i kako varaju neke od najsiromašnijih svjetskih zemalja", priopćila je međunarodna neprofitna organizacije Oxfam.

"Afričke vlade trebale bi revidirati svoje porezne politike s Mauricijusom i drugim poreznim oazama te bi trebale bolje braniti svoje porezne prihode", dodaje Oxfam.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) trenutno pregovara o mogućnosti uvođenja minimalnog poreza na svjetskoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara