May odgodila ključno glasanje. Što će biti s Brexitom?

May odgodila ključno glasanje. Što će biti s Brexitom?
Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos i priznajući da je suočena s porazom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

Više mogućih scenarija

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke pozivaju da odstupi.

Objavljujući odgodu glasanja, May se smijala nekim zastupnicima dok je govorila o tome da ima veliku potporu za svoj dogovor s Bruxellesom i da je pažljivo saslušala različita mišljenja o sporazumu o kojem se pregovaralo 18 mjeseci.

"Ako nastavimo i sutra glasamo, dogovor će biti odbijen s velikom većinom", rekla je May parlamentu, ponovno ističući kako misli da je sporazum dobar.

"Stoga ćemo odgoditi glasanje zakazano za sutra kako u ovome trenutku ne bismo dijelili parlament", dodala je.

Velika Britanija će u međuvremenu početi planirati izlazak iz Unije bez sporazuma do kojeg bi trebalo doći 29. ožujka.

May je protiv novog referenduma

May je rekla da je šire pitanje to želi li parlament poštovati volju birača ili s novim referendumom uzrokovati podjele u petom najvećem gospodarstvu na svijetu.

"Ako napravite korak unatrag, jasno je da je pred ovim domom puno fundamentalnije pitanje: Želi li ovaj dom isporučiti Brexit?"

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn rekao je da Britanija više nema "funkcionalnu vladu" i pozvao May da ustupi mjesto laburističkoj vladi.

Euroskeptici misle da Velika Britanija sporazumom postaje vazalska država

Do odgode glasanja je samo nekoliko sati nakon što je najviši sud EU-a odlučio da Britanija može jednostrano povući odluku o Brexitu. U isto vrijeme britanski je sterling pao na najnižu razinu od lipnja 2017. 

Sporazum dogovoren prošli mjesec u Bruxellesu stvorio je mnoge protivnike u svim britanskim političkim krugovima. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, dok pobornici Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći kako će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovom donošenju. 

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), saveznica May u parlamentu koja joj drži većinu, također je odbacila sporazum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara