May uvjerila ministre da podrže nacrt Brexita. Sad je čeka borba u parlamentu

May uvjerila ministre da podrže nacrt Brexita. Sad je čeka borba u parlamentu
Foto: EPA

PREGOVARAČI Europske unije i Velike Britanije jučer su se dogovorili oko nacrta ugovora o Brexitu. 

Theresa May je tim povodom danas sazvala sastanak s ministrima u svojoj vladi kako bi podržali nacrt. 

Sastanak trajao pet sati 

Sastanak Therese May i njezinih članova vlade trajao je punih pet sati, a premijerka je nakon toga objavila kako je dobila zeleno svjetlo za ugovor o Brexitu. Tim ugovorom se opisuje kakav će biti tijek postupka u odvajanju Velike Britanije i Europske unije, ali i kakav će njihov odnos biti nakon Brexita.

Britanski mediji javljaju kako će nacrt ugovora uskoro biti objavljen.

"Čvrsto vjerujem, cijelim srcem i mislima, da je ovo odluka koja je u najboljem interesu Velike Britanije", poručila je premijerka.

No, sporazum tek trebaju potvrditi članovi britanskog parlamenta. 

Mediji, ali i neki britanski političari su već istaknuli kako je premijerka dok je objavljivala da se vlada dogovorila oko nacrta sporazuma rekla kako će biti prihvaćen taj sporazum ili neće biti nikakvog sporazuma te ni samog Brexita. 

Ističu kako je ovo prvi put da je Theresa May spomenula mogućnost da ne dođe do Brexita. Premijerka Škotske, Nicola Sturgeon, već je poručila kako ovaj sporazum nosi najgora rješenja s obje strane te kako će mu se njezina stranka u parlamentu oštro protiviti.

Protivljenje sporazumu o Brexitu raste

May je u srijedu dobila potporu svojih ministara za nacrt sporazuma o Brexitu, ali je suočena s rastućim protivljenjem dijela zastupnika i saveznika koji kažu da on ugrožava vladu i jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva. 

Politička urednica BBC-ja izjavila je da je gnjev među zastupnicima koji podržavaju Brexit u premijerkinoj Konzervativnoj stranci tako velik da će oni vrlo vjerojatno pozvati u četvrtak na izglasavanje nepovjerenja May kao čelnici stranke.

May je hvalila svoj sporazum uoči sastanka s ministrima, ali protivnici u njezinoj stranci tvrde da je to predaja EU-u i da će ga oni srušiti.

Sjednica vlade počela je u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu i trajala je pet sati, što je izazvalo nagađanja da May možda ne uspijeva uvjeriti svoje saveznike da nacrt sporazuma treba dati u parlament.

"Visoki dužnosnik iz redova konzervativaca kaže mi da je gnjev onih koji podržavaju Brexit tako velik da se čini vjerojatnim da će doći do poziva za izglasavanje nepovjerenja sutra - pisma stižu", kazala je BBC-jeva politička urednica Laura Kuenssberg.

Glasanje o nepovjerenju britanskoj premijerki može biti pokrenuto ako 15 posto zastupnika iz redova Konzervativne stranke, odnosno 48 zastupnika, uputi pisma predsjedniku Odbora 1922 u kojima traži takvo izjašnjavanje.

Krajnji ishod nejasan

Krajnji ishod za Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje nejasan: scenariji se kreću od mirnog razvoda do odbijanja premijerkinog sporazuma, što bi moglo dovesti do njezina odlaska s dužnosti i napuštanja EU-a bez sporazuma, ili drugog referenduma.

May, koja se prvotno protivila Brexitu i koja je došla na dužnost premijerke nakon referenduma, stavila je na kocku svoju budućnost radi sporazuma za koji se nada da će riješiti probleme i omogućiti napuštanje EU-a uz zadržavanje najbližih mogućih veza.  

May je uvjerila ministre da prihvate svježe postignut tehnički sporazum o Brexitu, a koji predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020., nakon prijelaznog perioda kada Velika Britanija već istupi iz Europske unije. 

Diplomatski izvori iz EU-a u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjeli, London će moći birati između dviju opcija.

Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021., a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjene Kraljevine (UK) u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU, kazali su izvori. 

Premijerka May, koju nazivaju najslabijim britanskim liderom u generaciji, daje sve od sebe da parlament odobri sporazum prije datuma predviđenog za Brexit, 29. ožujka 2019.

Zagovornici Brexita u Mayinoj konzervativnoj stranci optužuju je da je dogovorila loš sporazum, da je popustila Bruxellesu i najavljuju da će glasati protiv.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) koja održava na životu Mayinu manjinsku vladu zabrinuto prati hoće li premijerka postići prihvaćanje sporazuma u parlamentu.

"Iz onoga što smo vidjeli i čuli ne vjerujemo da je sporazum najbolji", kazao je Jeffrey Donaldson, zastupnik DUP-a pa objasnio: "Sporazum bi mogao voditi raspadu Ujedinjene Kraljevine (UK), a to je nešto za što ne možemo glasati."

Za Europsku uniju suočenu s nizom izazova zadnjih godina, od dužničke do migrantske krize, gubitak Velike Britanije najveći je udarac u 60 godina gradnje europskog jedinstva nakon dva svjetska rata.

Predaja?

Nacrt sporazuma o razdruživanju ključan je za izlazak Velike Britanije iz EU-a, no nepoznanica je kakav će biti konačan ishod jer scenariji su šaroliki, od mirnog 'razvoda' do pobune koja bi ugrozila gospodarstvo, srušila premijerku May ili čak vodila u novi referendum o izlasku ili ostanku u EU. 

May se nada da će Britanija napustiti Europsku uniju, ali s njom očuvati najtješnje moguće veze. 

May se žestoko borila da razvrgne 46 godina članstva u EU bez štetnih posljedica za trgovinu, ali njezin kompromisni plan zabrinjava i zagovornike Brexita i proeuropljane i škotske nacionaliste, sjevernoirsku stranku koja joj održava vladu, a konačno zabrinuti su i ministri u Mayinoj vladi.

Njezin bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, zagovornik Brexita, optužio je May da je prodala UK i najavio da će se protiv toga boriti. 

"To je vazalski pakt", rekao je Johnson i najavio da će glasati protiv neprihvatljivog sporazuma te poručio "da ga odbace", pa ustvrdio: "Prvi put u tisuću godina postojanja, ovaj parlament neće imati pravo na glasa o zakonima kojima će se upravljati zemljom."

Brexit će peto najveće svjetsko gospodarstvo uvesti u nepoznato i mnogi strahuju da će podijeliti Zapad koji se već bori s nekonvencionalnim vladanjem američkog predsjednika Donalda Trumpa i rastućim utjecajem Rusije i Kine.

Vrijeme za dogovor istječe

Neki poslovni krugovi, međutim, vrlo pozitivno gledaju na sporazum koji je May dogovorila. 

"Čini mi se da ga trebamo podržati i učiniti da djeluje. Nama je potrebna sigurnost", rekao je Juergen Maier, britanski direktor kompanije Siemens i ocijenio da je "to jedini moguć sporazum i zato je bolje prihvatiti ga, možda ga pomalo podešavati i malo pomalo on će funkcionirati".

Pristaše Brexita ocjenjuju da će razdruživanje donijeti kratkoročnu nestabilnost, no dugoročno će omogućiti UK-u da dogovori nove globalne trgovinske sporazume.

Završetak pregovora mogao bi voditi sazivanju izvanrednog summita EU 25. studenoga na kojem bi sporazum bio potvrđen.

Vrijeme pritišće i Bruxelles i London jer britanski parlament i parlamenti članica moraju potvrditi sporazum prije datuma Brexita, 29. ožujka 2019.

I London i Bruxelles trebaju sporazum koji će osigurati protok trgovine između najvećeg na svijetu trgovačkog bloka i UK-a u kojem se nalazi najveće međunarodno financijsko središte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara