McCain svojim biračima: Ovo je moj poraz, a ne vaš

"MOJI prijatelji, došli smo do kraja dugog puta. Amerikanci su jasno rekli što žele. Prije nekoliko trenutaka imao sam čast nazvati Baracka Obamu da mu čestitam na izboru za predsjednika SAD-a", dostojanstveno se John McCain obratio svojim biračima u Phoenixu, u njegovoj rodnoj Arizoni, no spomen demokratskog predsjedničkog kandidata i budućeg predsjednika SAD-a izazvao je salvu zvižduka među republikancima.

"U ovako dugom natjecanju, što je ova predsjednička kampanja bila, njegov uspjeh zaslužuje poštovanje i divim se njegovoj sposobnosti da uvjeri Amerikance koliko utjecaja imaju na izbor budućeg predsjednika", rekao je McCain i dodao kako zna da Obamina pobjeda najviše znači Afroamerikancima, jer je uvijek vjerovao da je Amerika "zemlja prilika za svih koji su se spremni za priliku izboriti".

"Došli smo daleko od starih nepravdi koje su nekad kvarile ugled naše države. Današnja Amerika daleko je od zadrte zemlje kakva je bila prije sto godina, a izbor Afroamerikanca za predsjednika to najbolje dokazuje. Obama je ostvario veliku stvar za sebe i svoju zemlju. Čestitam mu i ovim putem izražavam sućut što njegova baka nije doživjela ovaj dan. Ali ne sumnjam da je na nebu i ponosno gleda na čovjeka kojeg je pomogla odgojiti", rekao je McCain u svom govoru nakon što je objavljeno da je izgubio izbore, te dodao kako će i dalje nastaviti služiti SAD-u.

"Normalno je da večeras osjećamo razočaranje, ali sutra moramo svi zajedno početi raditi na napretku ove zemlje. Obećavam da ću Obami pomoći najbolje što mogu i potičem sve Amerikance koji su me podržavali da mu čestitaju na zasluženoj pobjedi i ponude dobru volju da svi zajedno nađemo potrebne kompromise kako bi prevazišli međusobne razlike i svojoj djeci i unucima ostavili bolju državu od one koja je ostavljena nama", kazao je McCain, te dodao kako se raduje što će napokon imati više vremena da se posveti svojoj obitelji.

Nakon što je zahvalio svim svojim biračima i suradnicima u kampanji, pri čemu je posebno istaknuo Sarah Palin, McCain je svojim pristašama poručio da ovo "nije njihov poraz već njegov", na što su republikanci odgovorili skandiranjem njegovog imena. "Imao sam grešaka, ali za njima neću žaliti jer ova je kampanja najveći događaj mog života i zahvaljujem Amerikancima što su me pošteno saslušali prije nego su odlučili da će nas Barack Obama i Joe Biden voditi iduće četiri godine", podvukao je McCain.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara