Medački džep: Zapovjednik inženjerije za zločine i rasulo u vojsci indirektno optužio vojni vrh

ZAPOVJEDNIK inženjerije u akciji Medački džep, Jozo Nenadić, izjavio je na suđenju generalima Ademiju i Norcu da su civilni ciljevi prilikom povlačenja hrvatskih snaga iz tog područja uništeni namjerno, bez ikakvog vojnog opravdanja.

"Miniranje i paljenje nakon akcije radili su ljudi u odorama HV-a, ali ne znam tko su oni bili jer ih nikada prije nisam vidio", kazao je svjedok, dodajući da je takvo što mogao napraviti samo neprijatelj Hrvatske.

Zločini nisu napravljeni u samoj akciji, već prilikom povlačenja pa je sramota da je ovako uspješna akcija pretvorena u nešto što nikome ne služi na čast, kazao je Nenadić.

"Da je 9. gardijska htjela rušiti kuće imala je potpuno vojno opravdanje da to napravi u naletu jer tamo nije bilo kuće bez oružja, a koncept općenarodne obrane određivao je da svaka kuća bunker. To se i vidjelo kada su iz gotovo svake kuće odnošene puške, zolje i sanduci municije", rekao je svjedok.

"Vojni vrh je bio najslabija karika domovinskog rata"

Za zločine i rasulo u vojsci svjedok je indirektno optužio tadašnji vojni vrh, rekavši da je on bio najslabija karika u Domovinskom ratu. Ustvrdio je da je spoj bivšeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka i ministra obrane Gojka Šuška doveo do toga da nije bilo jasne crte zapovijedanja koja je trebala ići od vrhovnog zapovjednika, Glavnog stožera, zbornih područja do brigade.

"Bobetko je želio imati glavnu ulogu u svakoj akciji, od Maslenice do Oluje i uvijek je nalazio načine da sam komunicira s izvršiteljima akcije. Zapovijedanje koje se prelamalo preko ministra Šuška često je dovodilo do toga da je i vrhovni zapovjednik bio preskakan", ustvrdio je Nenadić.

Svjedok je dodao da Norca, koji je svojom 9. gardijskom brigadom zapovijedao iz izdvojenog zapovjedništva u Bilaju, pamti kao korektnog časnika.

"Norac je morao kao zapovjednik izvršiti zadaću koja mu je dana. Htio bih doznat tko je izdao zapovijed za vojnu akciju povlačenje  jer mi to ni danas nije jasno", rekao je Nenadić.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara