Medicinska sestra preselila u Irsku: Zarađujem puno više, možemo si priuštiti i Tenerife

Medicinska sestra preselila u Irsku: Zarađujem puno više, možemo si priuštiti i Tenerife
Foto: Flickr/William Murphy

MEDICINSKA sestra Davorka prije dvije godine preselila je iz okolice Zagreba u okolicu Dublina.

Nakon dvije godine provedene u Irskoj za Novi list je ispričala zašto je otišla i je li se isplatilo.

U Hrvatskoj zarađivali 4 i pol tisuće kuna, zapitali se hoće li uopće imati mirovinu

"Razlog našeg odlaska je jednostavna činjenica da s relativno prosječnom plaćom, što znači da smo oboje primali po 4.500 kuna mjesečno, osim ako se nismo ubijali s prekovremenima, jednim djetetom, u podstanarstvu, s nešto kredita, jer, nažalost, rijetki su oni koji ih nemaju u Hrvatskoj, na kraju mjeseca nismo nikad bili u plusu, uvijek je nešto falilo. Voziš 15 godina star automobil, nemaš za more... ukratko, svima poznata hrvatska priča. Tu je i još jedan značajan faktor u odluci poput naše: jednog dana, ako doživiš mirovinu u Hrvatskoj, pitaš se hoće li kao takva uopće postojati ili će kao i toliko toga dosad, i novac za mirovine jednostavno nestati. Tako smo, dok još imamo priliku, odlučili mirovinu zaraditi u nekoj boljoj okolini", objasnila je 43-godišnja Davorka razloge odlaska u Irsku. 

Kada je s djetetom spakirala kofere i odletjela za Dublin, suprug joj je već bio u Irskoj kamo je otišao 2015. godine. U Hrvatskoj je radio kao skladištar, imao je stalan posao i redovitu plaću. Kao i Davorka. 

"Prije preseljenja u Irsku imala sam stalno radno mjesto u Domu zdravlja i tamo sam radila zadnjih osam godina. Prije toga sam radila godinu i pol u kućnoj njezi, a još prije toga, 12 godina u Klaićevoj bolnici i pedijatrijskim ambulantama u Domu zdravlja", rekla je Davorka.

"Ovdje sestre ne peru bolesnike, nego rade stručan posao"

Ona, suprug i kći smjestili su se u Maynoothu, malom sveučilišnom gradu, dvadesetak kilometara jugozapadno od Dublina u okrugu Kildare. Oboje rade u blizini grada u kojem žive; ona radi u Celbridgu, a njezin suprug u Kilcocku. Njihova 12-godišnja kći ondje ide u školu i u ovom trenutku završava šesti razred. Davorkin suprug radi isti posao koji je radio i u Hrvatskoj, ali za osjetno veću plaću dok ona kao medicinska sestra sa srednjom školom i 24 godine radnog staža zarađuje nekoliko puta više nego što je zarađivala u Hrvatskoj.

Davorka kaže da je Irska bila najbolji izbor, prvenstveno zbog jezika. Posao kao medicinska sestra nije dobila odmah, nego je prvo radila u jednom staračkom domu kao njegovateljice. Čekalo se da dobije PIN od irske Komore medicinskih sestara kako bi se mogla registrirati kao medicinska sestra. Postupak registracije trajao je od kolovoza 2016. do svibnja 2017., no dobila je odbijenicu. Nisu automatski priznali njenu diplomu, no položila je test i u kolovozu 2017. dobila PIN i počela je raditi kao medicinska sestra. Radi u jednom privatnom domu za starije osobe, a kaže da takvih domova za starije u Irskoj ima mnogo i da su medicinske sestre u njima iznimno tražene. 

"Općenito, u Irskoj kronično nedostaje medicinskih sestara jer i njihove dosta odlaze, primjerice, u Australiju, Novi Zeland i Kanadu. Svugdje u Irskoj radi veliki broj medicinskih sestara iz svih krajeva svijeta. Ima ih iz Indije, Filipina, Rumunjske, Poljske, Italije, Španjolske, Portugala, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja. Sestre su ovdje svih razina obrazovanja. Posao je puno lakši nego u Hrvatskoj jer tu imamo njegovatelje koji rade njegu: kupanje i pranje bolesnika, hranjenje, oblačenje i transfer. Kod nas sve to rade medicinske sestre jer je to jednostavno jeftinije. Ovdje medicinska sestra radi onaj stručan dio terapije: od lijekova, njege rana, planiranja njege, pretraga i sličnog. To je svakako prednost. Razlika je u velikom opsegu papirologije odnosno dokumentacije jer sve, baš sve mora biti zabilježeno s obzirom na to da imaju vrlo ozbiljna regulatorna tijela koja često obavljaju kontrolu", priča Davorka.

Kao njegovateljici joj je plaća bila triput veća nego u Hrvatskoj, a sad je još bolja

Rekla je i koliko je plaćena za svoj posao u Irskoj u odnosu na plaću u Hrvatskoj. 

"Plaća mi je još kao njegovateljici bila tri puta veća nego u Hrvatskoj, dok sada kao medicinska sestra zarađujem još bolje. Satnica medicinske sestre je između 17 do 25 eura ovisno o radnom mjestu, godinama iskustva, a u bolnicama je bolja nego u domovima za starije. Najveći nam je problem cijena iznajmljivanja stana ili kuće. Što si bliže Dublinu, to je skuplje. Trenutno plaćamo 1.500 eura za dvoetažni dvosobni stan s dvije kupaonice, dvorištem i terasom. Međutim, ostali troškovi manji su nego u Hrvatskoj, počevši od hrane koja je jeftinija, a kvalitetnija, režija koje su manje, pa se plaća samo struja i plin pa sve do odjeće i goriva. Živimo daleko kvalitetnije nego u Hrvatskoj, s manje briga i zasad nismo nimalo požalili. A radimo apsolutno iste poslove koje smo radili i u Hrvatskoj", ispričala je 43-godišnja medicinska sestra. 

Dodala je da si kao obitelj sada mogu priuštiti stvari koje u Hrvatskoj nisu mogli ni zamisliti. 

"Sljedeće godine planiramo u Španjolsku ili Tenerife o čemu nismo mogli ni sanjati prije dvije godine. Kći uživa u školi. Kada me pitaju hoćemo li se ikad vratiti, teško mi je dati definitivan odgovor. Trenutno povratak nije u planu. Vjerojatno nećemo, ali nikad ne smiješ reci nikad", zaključila je Davorka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara