Medicinske sestre osudile Kolindu zbog izjave o korupciji

Medicinske sestre osudile Kolindu zbog izjave o korupciji
Foto: Josip Regović/PIXSELL

HRVATSKA komora medicinskih sestara osudila je izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u kojoj je spomenula medicinske sestre u kontekstu korupcije.

Predsjednica je insinuirala da medicinske sestre očekuju nešto od pacijenata

Naime, govoreći o korupciji u društvu, Kolinda je rekla da su je "prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju". Time je, tvrde iz Komore medicinskih sestara, predsjednica insinuirala da medicinske sestre očekuju nešto od pacijenata o kojima vode zdravstvenu skrb u bolnicama.

"Humanost, požrtvovnost i nesebična briga za druge"

"Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge. Medicinske sestre i tehničari maksimalno su posvećeni pacijentima tijekom provođenja sestrinske djelatnosti. Nedopustivim držimo povezivanje ove humane profesije s koruptivnim radnjama. Naime, općepoznata je činjenica kako svaki savjesni građanin ukoliko ima saznanja ili sumnja u počinjenje kaznenog djela ima dužnost isto prijaviti s navođenjem imena i prezimena osobe za koju postoji sumnja. Tako da etiketiranje sestrinstva kao koruptivne djelatnosti je neprihvatljivo", rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Medicinske sestre i tehničari očekuju da vlast počne rješavati goruće probleme zdravstva

Hrvatska komora medicinskih sestara naglašava da jedino što medicinske sestre i tehničari očekuju je da vladajući konačno počnu rješavati nagomilane i goruće probleme s kojima se svaki dan susreću u svom profesionalnom radu.

Komora podsjeća da su neki od tih problema nedostatak medicinskih sestara u odnosu na potrebe za zdravstvenom njegom, nepriznavanje visokoobrazovanih medicinskih sestara u sustavu, loša organizacija i neodrživi uvjeti rada u sestrinstvu, potplaćenost, nepravedan način napredovanja, nepravilna raspodjela radnog opterećenja, nejasna sistematizacija radnih mjesta i sve češća izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara