Među članicama OECD-a zabilježena najniža razina nezaposlenosti od 1998. godine

Među članicama OECD-a zabilježena najniža razina nezaposlenosti od 1998. godine
Foto: EPA

STOPA nezaposlenosti među zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) spustila se u kolovozu na najnižu razinu od 1998. godine, pokazali su objavljeni podaci.

Stopa nezaposlenosti pala je u kolovozu na 5,1 posto. U srpnju je iznosila 5,2 posto.

U zemljama članicama OECD-a bilo je nezaposleno 32,9 milijuna ljudi. 

Nezaposlenost u eurozoni

Ukupna stopa nezaposlenosti u eurozoni smanjila se na 7,4 posto, istu razinu kao i u travnju 2008. godine. Najveće smanjenje zabilježeno je u Italiji, za 0,3 postotna boda, te u Portugalu, za 0,2 postotna boda.

Izvan Europe nezaposlenost je bila stabilna u Kanadi, gdje je iznosila 5,7 posto, te u Meksiku, SAD-u i Japanu, gdje je iznosila 3,5, odnosno 3,7 i 2,2 posto.

U Južnoj Koreji pala je za 0,9 postotnih bodova, na 3,1 posto.

Smanjenje i u SAD-u

Najnoviji podaci za rujan pokazuju da je stopa nezaposlenosti u SAD-u u prošlom mjesecu smanjena za 0,2 postotna boda u odnosu na kolovoz, na 3,5 posto, najnižu razinu od prosinca 1969. godine.

Stopa nezaposlenosti mladih na području OECD-a bila je pak u kolovozu nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec i iznosila je 11,2 posto.

U eurozoni se nezaposlenost u dobnoj skupini do 24 godine smanjila za 0,2 postotna boda, na 15,4 posto. U Italiji, Latviji i Portugalu smanjena je više od jednog postotnog boda.

U Grčkoj, Italiji i Španjolskoj zadržala se pak iznad 25 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara