međunarodna akcija protiv gmo-a: "čudovište od rajčice" u zagrebu

Najveća hrvatska nevladina ekološka udruga Zelena akcija provela je danas u Zagrebu međunarodnu akciju "Pokaži zube: WTO prste k sebi s naše hrane", kojom je pozvala građane Europe i svijeta da Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) pošalju svoj zakonski opravdan prigovor zbog, kako je istaknula, nametanja Europi genetički preinačene hrane (GMO). L

Od WTO-a se zahtijeva da poštuje prava građana da odlučuju što će jesti i da zaštite svoj okoliš.

U akciji sudjeluje više od 200 udruga iz svijeta, među kojima su, osim ekoloških, udruge potrošača i poljoprivrednika te sindikati.

Golemi balon - rajčica iz te akcije - gostovao je danas u Zagrebu, a aktivisti Zelene akcije prikupljali su potpise građana pozivajući ih da se uključe u trgovinski spor između SAD-a i Europe zbog genetički preinačene hrane.

"Američka administracija, pod utjecajem multinacionalnih korporacija, poput biotehnološkog diva Monsanta, koristi se nedemokratskim i pristranim WTO-om" kako bi prisilila svijet da uzima genetički preinačenu hranu, rekla je predsjednica Zelene akcije Jagoda Munić.

Istaknula je da odluka WTO-a nije važna samo članicama Europske unije, nego i malim državama, poput Hrvatske, koje će biti još ugroženije i neće moći osigurati kvalitetnu hranu i zaštitu okoliša, a izravno će biti ugrožena i poljoprivredna proizvodnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zelena akcija podsjeća da su u svibnju 2003. SAD, Kanada i Argentina uložile službenu pritužbu WTO-u, žaleći se na zabranu Europske unije vezanu uz genetički preinačenu hranu i poljoprivredne kulture.

Ako WTO procijeni da Europska unija krši trgovinske sporazume, SAD može prisiliti Europu na veći uvoz genetički preinačenih prehrambenih proizvoda, ili će se suočiti s novčanim kaznama, ističe Zelena akcija.

U sklopu šestomjesečne akcije "Pokaži zube", golema GMO rajčica na svojoj turneji prolazi kroz Bruxelles, Paris, Mont de Marsan, Toulouse, Madrid, Barcelonu, Namur, Arthus, Copenhagen, Varšavu, Budimpeštu, Nyiregyhazu, Zagreb, Beč, Tbilisi, Limassol, Dnjepropetrovsk te mnoge njemačke gradove.

Hrvatski građani peticiju mogu potpisati na www.zelena-akcija.hr i www.bite-back.org ističe Zelena akcija.(Hina) bma sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara