Međunarodna diplomacija traži rješenje sjevernokorejske krize

U POKUŠAJU diplomatskog rješenja sjevernokorejske nuklearne krize, australski dužnosnici otputovali su u Pyongyang, visoki američki dužnosnik je održao razgovore u Južnoj Koreji, a američki državni tajnik Colin Powell pozvao je na prihvaćanje novog globalnog nuklearnog sporazuma.

Visoki australski diplomati otputovali su u Pyongyang kako bi izrazili zabrinutost zbog nuklearne krize.

´Cilj našeg posjeta je, naravno, izražavanje naših pogleda glede nuklearne krize i pokušaj rješavanja potencijalno eksplozivnog problema´, rekao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Murray McLean.

Australija je jedna od rijetkih zapadnih zemalja koje imaju odnose sa Sjevernom Korejom.

Pomoćnik američkog državnog tajnika James Kelly rekao je tijekom svog posjeta Seulu da je Washington spreman održati razgovore sa Sjevernom Korejom, te obnoviti pomoć toj zemlji ako ona odustane od svog nuklearnog programa.

Premda je Kelly samo ponovio raniju američku ponudu, ipak je dodatno naglasio mogućnost američke pomoći Sjevernoj Koreji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On bi kasnije u utorak trebao otputovati u Kinu.

Istodobno je Kina priopćila da bi Peking mogao biti domaćin razgovora između čelnika Sjeverne Koreje i SAD-a o rješavanju krize.

´Ako su relevantne strane spremne održati dijalog u Pekingu, mislim da mi ne bismo imali teškoća s time´, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Colin Powell je u razgovoru za Wall Street Journal rekao da bi Washington, čak i kad bi Sjeverna Koreja odustala od svojih nuklearnih ambicija, tražio ´novi sporazum´ koji bi uspješnije spriječio Pyongyang u pokušajima razvoja nuklearnog oružja.

Čini se da njegova izjava pokazuje spremnost SAD-a da malo omekša svoja stajališta prema krizi koja je nastupila nakon što je Pyongyang protjerao nuklearne inspektore UN-a i odustao od nuklearnog sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara