Međunarodna konferecija "Strategije za novu Europu"

RASTUĆA kriza na svjetskim tržištima, postojeći i potencijalni sukobi u svijetu, te niz skandala u nekim od vodećih tvrtki u svijetu, dovest će nove investitore u srednju i istočnu Europu, procijenili su financijski stručnjaci na međunarodnoj konferenciji ´Strategije za novu Europu´.

Na dvodnevnoj konferenciji, koja je u utorak počela u Beču sudjelovalo je oko 800 sudionika predstavnika banaka i drugih svjetskih i europskih financijskih institucija te predstavnika i dužnosnika zemalja koje su u procesu pridruživanja EU i država srednje i istočne Europe.

Taj je međunarodni skup održan u organizaciji londonskog financijskog časopisa ´Euromoney´ u suradnji s Bankaustria - Creditanstalt, Citybank New York te bankom Intesa B.C.I čijoj grupaciji pripada i Privredna banka Zagreb.

Financijski stručnjaci procjenjuju da će 2003. godine doći do povećanih stranih investicija u državama srednje i istočne Europe. Neka od tih tržišta postala su tako razvijena da potencijalni investitori idu sve istočnije, no financijski se stručnjaci pitaju kako će domaće tvrtke preživjeti u toj konkurenciji globalnog tržišta i ističu da središnje banke u državama srednje i istočne Europe imaju vitalnu ulogu u pripremama njihovih gospodarstva novom izazovu i pristupu u EU.

Ulagači uvijek traže jasna i otvorena tržišta za ulaganje svog kapitala. Hrvatska je po nekim gospodarskim pokazateljima, na primjer po izravnim stranim ulaganjima i brutto društvenom proizvodu, iznad prosjeka razvijenosti nekih zemalja koje su ušle u proces pridruživanja s EU i zemalja kandidata za EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima direktora Euromoney Institutional Investitor P.L.C Richarda Ensora, Hrvatska je ostvarila zavidan pomak u razvitku. Ensor je istaknuo kako Hrvatska ima sve šanse da uđe u drugom krugu proširenja EU 2007. ili 2008. godine. Dodao je da po nekim gospodarskim pokazateljima - kao što su stopa gospodarskog rasta, otvorenost i konkurentnost i niska inflacija - Hrvatska bolja od zemalja kandidata za pristup u EU, a također i od nekih zemalja koje su u procesu pridruživanja Uniji.

´Institucionalno Hrvatska se vrlo dobro razvija, bankarski sustav je privatiziran i razvija se uspješno, mogućnosti za strana ulaganja su velike, strani ulagači imaju interes za investiranje u Hrvatskoj. Budućnost Hrvatske je na dobrim temeljima´, rekao je Richard Ensor.

Jedan od menađera bavarske poduzetničke skupine ´Hausbau G.M.B.H. International´ Martin Koch rekao je da je hrvatsko tržište vrlo atraktivno za ulaganja te da ta tvrtka ima namjeru investirati oko 80 do 120 milijuna eura u Hrvatsku, posebice u turizam: poslovne prostore, hotele, marine, izgradnju golf-terena. ´Još tražimo nove projekte´, dodao je Koch.

Na konferenciji Euromoneya u Beču, zemlje koje su u procesu pridruživanja EU izrazile su želju da što prije uvedu euro kao domaće platežno sredstvo, no financijski stručnjaci upozoravaju da prvo treba proći najmanje dvije godine da se o tome počne razgovarati te da prvo moraju ispuniti kriterije za takav korak.

Hrvatsku su na tom skupu, između ostalih, predstavljali zamjenik ministra financija Damir Kuštrak i zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara