Međunarodna organizacija pravnika: Irački rat nelegalan

MEĐUNARODNA komisija pravnika (ICJ), nevladina organizacija sa sjedištem u Ženevi, u utorak je objavila da bi američki napad na Irak bio nelegalan bez odobrenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"U odsustvu takve autorizacije Vijeća sigurnosti, ni jedna zemlja ne može uporabiti silu protiv druge zemlje, osim u samoobrani od oružanog napada", priopćila je Međunarodna komisija pravnika.

Ta je komisija odgovorila na upit svoje australske sekcije o "utemeljenosti predloženog napada SAD na Irak u međunarodnom pravu".

"Pravilo o autorizaciji Vijeća sigurnosti uneseno je 1946. u Povelju UN-a s dobrim razlogom: kako bi se države spriječilo da pribjegavaju sili čemu toliko naginju", rekla je glavna tajnica ICJ-a Louise Doswald-Beck u priopćenju.

Sjedinjene Države i Velika Britanija odustale su od napora da osiguraju podršku za drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti s izričitim ultimatumom Iraku, zadovoljivši se tvrdnjom da upozorenje iz rezolucije 1441 o "ozbiljnim posljedicama" ako se Irak ne razoruža, pruža dovoljan temelj za napad.

No ICJ ističe da rezolucija 1441, usvojena u studenom 2002., nije dovoljna da bi napad dobio legitimitet - na što su nedavno upozorile i tri stalne članice - Francuska, Rusija i Kina.

"Temeljno je to da devet članica Vijeća sigurnosti, uključujući i pet stalnih članica, moraju aktivno poduprijeti uporabu sile - a takva podrška napadno nedostaje", zaključuje se u priopćenju komisije.

"Ni jedna država nema pravo izvoditi preventivne napade. Ne postoji individualno ili kolektivno pravo da se napadne druga država osim ako se taj akt poduzima u izravnoj samoobrani", ocijenio je u svom podnesku od 20. veljače Steve Mark, predsjednik australske sekcije ICJ.

SAD, Britanija i Australija nisu, po njemu, dokazale "neposrednu prijetnju Iraka" koja bi opravdala samoobranu.

Međunarodnu komisiju pravnika, osnovanu 1952. godine u Berlinu,

čini 60 eminentnih pravnika koji predstavljaju različite pravne sustave u svijetu. Komisija je u svom djelovanju "posvećena primatu, koherentnosti i primjeni međunarodnog prava i načela koja unapređuju ljudska prava", navodi se u njezinom statutu.

Komisija pruža ekspertizu i na međunarodnim i nacionalnim razinama kako bi osigurala da se međunarodno pravo u svome razvoju pridržava načela ljudskih prava i da se međunarodni standardi primjenjuju na nacionalnoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara