1,25 milijardi radnika moglo bi dobiti otkaz, najpogođenije Europa i arapske zemlje

1,25 milijardi radnika moglo bi dobiti otkaz, najpogođenije Europa i arapske zemlje
Ilustracija: Goran Kovačić/Pixell

TRŽIŠTE rada zahvatila je u vrijeme pandemije koronavirusa "najteža kriza nakon Drugog svjetskog rata" jer je 1,25 milijardi radnika izloženo povećanom riziku otpuštanja ili smanjenja plaće, upozorava Međunarodna organizacija rada (ILO).

Novi koronavirus mogao bi za 6,7 posto smanjiti broj radnih sati u svijetu

Novo istraživanje koje je ta UN-ova agencija objavila danas pokazuje da bi novi koronavirus mogao za 6,7 posto smanjiti broj radnih sati u svijetu samo u drugom tromjesečju 2020., što odgovara broju od 195 milijuna izgubljenih radnih mjesta s punim radnim vremenom (uz 48-satni radni tjedan).

Arapske zemlje i Europa mogle bi biti teško pogođene

Ti teški gubici radnih mjesta osobito se očekuju u zemljama s dohotkom malo višim od prosjeka (100 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom), što "znatno premašuje učinke financijske krize u 2008. - 2009."

Arapske zemlje i Europa mogle bi biti teško pogođene s obzirom na stanovništvo, ali u apsolutnim brojevima u to doba godine najteže će biti na području Azije i Pacifika.

Općenito gledano, ovi strašni gubitci radnih sati i radnih mjesta jesu "najgora svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata", upozorava ILO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara