međunarodna udruga bivših političkih zatvorenika upozorila da se šuti o žrtvama komunizma

Međunarodna udruga bivših političkih zatvorenika održala je danas sjednicu svog predsjedništva u Splitu, a na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice, predstavnici Udruge su upozorili na šutnju o žrtvama komunizma, ocijenivši to nedopustivim. L

Međunarodnu udrugu bivših političkih zatvorenika u zemljama izašlim iz komunizma čini 16 evropskih država izašlih iz komunizma.

Prema ocjeni tog skupa, politički zatvorenici su danas u najnepovoljnijem položaju u Albaniji i Bugarskoj, a odmah iza njih u Hrvatskoj.

Predsjednik Međunarodne udruge Jure Knezović, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika, kazao je kako ova udruga traži da se komunizam proglasi zločinačkim kao što je bio i fašizam, kako se ne bi dogodio povratak komunista u, kako je kazao, fraku socijaldemokrata.

Knezović je rekao da se u Hrvatskoj političkim zatvorenicima često uskraćuju ljudska prava, ističući kako su bivši zatvorenici ponovno kažnjeni novim Zakonom o pravima političkih zatvorenika, dodajući kako se on primjenjuje retroaktivno.

"Osim što smo ostali bez naknade za nezaposlene i prava nasljeđivanja, odugovlači se s isplatom naknada za zatočeništvo, u očekivanju valjda da svi umremo," rekao je Knezović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knezović je izrazio protivljenje prijedlogu izmjena Kaznenog zakona po kojima bi se uvele kazne za vrijeđanje predsjednika Republike, što bi, upozorio je, bilo ponovno uvođenju verbalnog delikta.

Na sjednici održanoj prošlog tjedna, Vlada je međutim taj prijedlog odbacila, tako da on nije uključen u konačni prijedlog izmjena Kaznenog zakona koji će ići u saborsku proceduru.

U Hrvatskoj se, prema ocjeni Predsjedništva Međunarodne udruge zatočenika, šuti o komunističkim zločinima i stradanjima političkih zatvorenika, a ova udruga, rečeno je na konferenciji za novinare, očekuje kažnjavanje krivaca jer su po njihovom mišljenju posljedice stradanja i danas vidljive.

Ravnateljica Zaklade za pomoć žrtvama komunizma u Njemačkoj dr. Anne Kaminsky kojih ima preko dva milijuna, govorila je o iskustva ujedinjene Njemačke u svladavanju komunističke prošlosti. Ova zaklada će na 50. obljetnicu ustanka protiv komunizma u nekadašnjem DDR-u, 17. lipnja ove godine u Berlinu organizirati kongres pod najvišim državnim pokroviteljstvom. Rekla je i da su Nijemci donijeli zakon nazvan "Savladavanje nepravde", prema kojem Nijemac dobiva 300 eura po mjesecu provedenom u zatvoru.

(Hina) merc jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara