MEĐUNARODNA ZAJEDNICA PROTIV PROTJERIVANJA ARAFATA

Međunarodna zajedncia nastavila je u subotu izražavati protivljenje načelnoj odluci izraelske vlade o protjerivanju palestinskog predsjednika Yassera Arafata. L

Španjolska ministrica vanjskih poslova Ana de Palacio, koja se nalazi u posjetu Damasku, ocijenila je kako je odluka izraelske vlade "ogromna pogreška". "Španjolska vlada je uvijek tvrdila kako je Arafat dio rješenja" izraelsko-arapskog sukoba, rekla je Palacio.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je ocjenio kako je odluka o protjerivanju Arafata "loš znak" za mir na Bliskom istoku. "Takav bi korak povećao opasnost od novog nasilja" u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je Fischer.

Saudijski ministar vanjskih poslova Saoud Al-Faysal je upozorio da bi protjerivanje Arafata bilo "smrtni udarac mirovnom procesu" na Bliskom istoku. "Regija bi, bez sumnje, ušla u fazu nestabilnosti s teškim posljedicama", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katar, koji predsjedava Organizacijom islamske konferencije, također je osudio izraelsku odluku, ocjenjujući kako ona predstavlja "kršenje međunarodnih rezolucija i međunarodnog prava".

Marokanski kralj Mohammed VI upozorio je na "teške posljedice" koje bi za mir na Bliskom istoku imalo Arafatovo protjerivanje.

Prijetnja izraelske vlade da će protjerati palestinskog predsjednika već je naišla na protivljenje Vijeća sigurnosti UN-a, te SAD-a i drugih zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara