MEĐUNARODNE OSUDE NAPADA U BAGDADU

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u ponedjeljak, nakon serije krvavih napada u Bagdadu tijekom jutra, da stanje u Iraku "nije dobro" ali da se nije otelo kontroli.

"Stanje nije baš dobro, ali ne mislimo da će izbjeći kontroli, rekao je Solana novinarima u Bruxellesu.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw oštro je osudio napad u ponedjeljak prijepodne na sjedište Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) u Bagdadu. Izražavajući "šok i zgražanje", istaknuo je da su napad izveli "najgori mogući ostaci režima Sadama Huseina".

Prema njegovu mišljenju, sveukupna sigurnosna situacija u Iraku se u proteklih šest mjeseci poboljšala, priznavši, međutim, da stanje u Bagdadu i "sunitskom trokutu" zapadno i sjeverno od glavnog grada nije "zadovoljavajuća".

I Vijeće Europe u Strasbourgu je snažno osudilo bombaški napad na ICRC.

"Nasilje se nikada ne može opravdati, bez obzira na motiv, ali je još strašnije kada je upereno protiv humanitarnih udruga i ljudi koji su svoje živote posvetili drugima", kaže se u priopćenju Vijeća Europe.

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Herve Ladsous je priopćio da Francuska "najstrože osuđuje" novu seriju napada u Bagdadu i ukazuje na "hitnost" obnove suvereniteta Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nikada nije bilo potrebnije da se hitno pokrene politički proces utemeljen na obnovi iračkog suvereniteta", kazao je Ladsous.

I Njemačka je, osudivši napad na ICRC, ponovila pozive SAD-u da kontrolu nad zemljom preda iračkom narodu.

"S velikom zabrinutošću promatramo razvoj događaja", kazao je Thomas Steg, glasnogovornik kancelara Gerharda Schroedera.

Europska komisija je priopćila da je "ožalošćena i šokirana" terorističkim napadom na sjedište ICRC-a.

"Crveni križ je nepristrana, neutralna i nezavisna organizacija koja uopće nije umiješana u politiku u Iraku", rekao je glasnogovornik Europske komisije Reijo Kemppinen.

Sam Crveni križ najoštrije je osudio napad, izažavajući sućut obiteljima žrtava.

"Međunarodni humanitarni zakon zabranjuje napade u kojima pogibaju civili i koji negiraju najtemeljnija humanitarna načela", izjavio je glasnogovornik ICRC-a Florian Westphal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara