Međunarodni filmski festival u Torontu kao lijek protiv lošeg ljeta

GRADSKI čelnici Toronta nadaju se da će njihov međunarodni filmski festival, koji počinje u četvrtak, poboljšati loš dojam koje je ostavilo ovo ljeto s nestancima struje, strahom od SARS-a i padom broja turista.

Uporište za takva očekivanja imaju u glavnim gostima - Nicolasu Cageu, Nicole Kidman, Denzelu Washingtonu i Meg Ryan, te u više od 300 filmova iz 55 zemalja, koliko će prikazati do 13. rujna.

"Spremni smo na akciju. Mislim da je ovaj grad spreman za festival, uz pomoć kojega će zaboraviti loše ljeto", rekla je direktorica za komunikacije Gabrielle Free.

"Bez sumnje, imamo i najjači popis gostiju dosad", dodala je ona.

U svojoj 28. godini, filmski festival u Torontu po značaju je na razini onih u Cannesu, Veneciji, Berlinu i Sundanceu.

Anthony Hopkins, Ian McKellen, Sean Penn, Robert Downey Jr., Val Kilmer, Cate Blanchett, Tim Robbins, Isabella Rossellini i Omar Sharif također su potvrdili svoj dolazak na festival.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival u Torontu jednako je posvećen umjetničkim filmovima kao i holivudskom glamuru. Više od 60 posto filmova su na stranim jezicima, što je posebna poslastica za multikulturalnu i multijezičnu sredinu kao što je Toronto.

Filmofili su entuzijazam pokazali još dan prije početka festivala -čekali su u redovima za filmove svih žanrova, od jednominutnog japanskog animiranog filma nominiranog za Oscara do dokumentarca "West of the Tracks", o propasti industrije u sjeveroistočnoj Kini, koji traje više od devet sati.

"Jedna od najljepših stvari u vezi festivala u Torontu je što se filmovi mogu pogledati zajedno s publikom kojoj su namijenjeni, a ne ciljano za kritičare i filmaše", rekao je Amir Malin, filmski producent i distributer koji već 22 godine dolazi na festival.

Festival otvara kanadski redatelj Denys Arcand s filmom "The Barbarian Invasions", za čiji je scenarij nagrađen na ovogodišnjem Cannesu. Arcand je već otvorio festival 1986. s filmom "The Decline of the American Empire" te 2000. s filmom "Stardom".

Očekuje se da će festival biti injekcija za gradski turizam i biznis, kojima je jako naštetio SARS. Toronto je jedini grad izvan Azije gdje su ljudi umirali od te zaraze.

Iako SARS nije bitnije utjecao na konačan popis gostiju, zbog straha početkom ljeta još nisu bili potvrđeni mnogi gosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara