Inspektori stižu na mjesto kemijskog napada, što će naći?

Inspektori stižu na mjesto kemijskog napada, što će naći?
Screenshot: Al Jazeera
 
MEĐUNARODNI tim inspektora iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) dobio je dozvolu ulaska na mjesto kemijskog napada i moći će ga posjetiti u srijedu, objavila je Rusija.
 
U isto vrijeme, sirijski mediji izvještavaju da je protuzračna obrana te zemlje odgovorila na raketni napad na Homs, koji je gađao zračnu bazu Šajrat - istu onu koja je pogođena u prošlogodišnjem američkom raketnom napadu. Međutim, Pentagon je priopćio kako “nema američke vojne aktivnosti na tom području u ovom trenutku”, prenosi Reuters.
 
Rusija za odgodu krivi američki napad i sigurnosnu situaciju na terenu
 
Iako su inspektori u Siriji još od subote, nije im bilo dozvoljeno posjetiti Dumu, u kojoj se 7. travnja, prema izvještajima medicinskih i medijskih organizacija s terena i tvrdnjama SAD-a, Francuske i Velike Britanije, dogodio napad bojnim otrovima u kojem je poginulo oko 70 ljudi, a ozlijeđeno više stotina.
 
Sirija i Rusija pak negiraju da se ikakav kemijski napad dogodio već da je cijela “stvar izrežirana”, kako se izrazio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Unatoč njihovom osporavanju napada, SAD, UK i Francuska izvele su u noći s 13. na 14. travnja ograničenu vojnu akciju usmjerenu na sirijska postrojenja povezana s kemijskim oružjem.
 
Inspektorima OPCW-a ulaz na mjesto napada u Dumi danima nije bio dozvoljen zbog, kako tvrdi Rusija, američke i savezničke vojne akcije, kao i “sigurnosnih problema i činjenice da ceste do Dume još nisu razminirane”, kako je izjavila ruska delegacija u OPCW-u na jučerašnjem sastanku te organizacije u Haagu. 
 
Amerikanci optužili Ruse da su uklonili dokaze napada
 
Međutim, američka delegacija u OPCW-u optužila je Rusiju i Siriju da možda ne puštaju inspektore na mjesto napada kako bi uklonili dokaze. "Rusi su mogli posjetiti mjesto napada", rekao je američki veleposlanik Kenneth Ward na sastanku OPCW-a u Haagu i istaknuo: "Zabrinuti smo jer su oni mogli utjecati na dokaze kako bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu." 
 
Moskva je optužbe odmah odbacila. "Zatražili smo objektivnu istragu. To je bilo u samom početku kada se pojavila vijest o napadu. Prema tome navodi koji su sada usmjereni prema Rusiji neutemeljeni su", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
 
Inspektori bi trebali prikupiti uzorke, ispitati svjedoke i dokumentirati dokaze te zaključiti je li bilo upotrijebljeno međunarodnim konvencijama zabranjeno kemijsko oružje, ali ne bi imali pravo pripisati odgovornost za takav napad nekoj od strana. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara