MEĐUNARODNI ODBOR CRVENOGA KRIŽA UTEMELJIO POSEBNU OPERATIVNU SLUŽBU U RAFAHU

Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) utemeljio je u Rafahu, na jugu pojasa Gaze, posebnu operativnu službu kako bi "osigurao pristup liječničkoj njezi i vodi te zadovoljio potrebe ljudi kojima su srušene kuće", priopćio je u utorak ICRC.

Organizacija u priopćenju navodi da "24 sata na dan zajedno s izraelskim oružanim snagama dogovara prolaz vozila hitne pomoći palestinskog Crvenog križa kroz razne vojne kontrolne točke u Rafahu".

Nakon procjene svih bolnica koje opslužuju područje Rafaha od 17. i 18. svibnja, "liječnička ekipa ICRC-a dopremila je kiruški pribor za dvjesto ranjenika u sukobu, dok je palestinski Crveni križ organizirao suvremeno opremljenu medicinsku službu nedaleko od bolnice Al-Najjar", navodi ICRC.

U četvrti Tal Al-Sultan žurno su izvedeni radovi na popravku vodovoda koji su omogućili stotinjak tisuća stanovnika Rafaha da dobiju vodu, kaže se u priopćenju. Očišćena su i dva bunara koji osiguravaju vodu za piće za 25.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Usto, ICRC pomaže općini da procijeni stanje sustava odvodnje i elektroenergetskog sustava te tvrdi da će i dalje pomno pratiti humanitarne prilike u Rafahu i biti "spreman da odgovori na druge žurne potrebe".

Organizacija je u tu svrhu uvela "stalni dijalog" s palestinskim i izraelskim vlastima.

Izraelska je vojska u ponedjeljak priopćila da je povukla svoje snage i buldožere koji su 18. svibnja u Rafahu počeli operaciju velikih razmjera u kojoj su ubijena 43 Palestinca i srušene mnoge kuće.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara