Međunarodni skup "Održivi razvoj ruralnih područja Hrvatske i uloga Sveučilišta"

MEĐUNARODNIM znanstvenim skupom "Održivi razvoj ruralnih područja Hrvatske i uloga Sveučilišta", koji danas u Malome Lošinju završava trodnevni rad, Sveučilište u Zagrebu želi u raspravu o toj temi uključiti i sve institucije koje svojim djelovanjem oblikuju sadašnje smjernice razvoja ruralnoga područja u Hrvatskoj.

Organizatori skupa su Sveučilište u Zagrebu, američko Sveučilište Athens iz Georgije (University of Georgia-Athens) i Međunarodni centar za antropologiju Motovun-Rijeka, a pokrovitelji veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) te Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Skup je organiziran sa željom da se visokoškolske ustanove aktivnije uključe u potporu održivomu razvoju hrvatskoga ruralnog prostora, a priređivači su ga planirali kao proširenje aktivnosti na zajedničkom međunarodnom interdisciplinarnom projektu "Partnerstvo za održivu ekonomsku ruralnu revitalizaciju u Hrvatskoj" koji je započeo ove godine.

Zadaća skupa, na koji je pozvan ograničen broj sudionika iz Hrvatske i svijeta, jest točno utvrditi što je do sada učinjeno te uočiti probleme s kojima se na projektu susreću stručnjaci.

Za potrebe istraživanja kao studije slučaja izabrane su dvije lokacije - planinsko područje Žumberka i otok Unije koji su, iako zemljopisno različita područja, tipični primjeri za nerazvijenost i depopulaciju. Te dvije lokalne zajednice povijesno su agrarne, ali obje svoj budući razvitak vide u razvijanju turističke ponude.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se stručnjaci slažu da je potreban kvalitetan turistički razvoj ističu da samo on ne može biti dovoljan za uspješan život zajednica već da treba iskoristiti sve prednosti lokacija te s njima uspješno upravljati. Odnosno, slažu se da se pretpostavljena revitalizacija treba zasnivati na tri čimbenika - sposobnosti ljudi, prirodnim i kulturnom vrijednostima te poljoprivrednom potencijalu.

Predsjednik Organizacijskoga odbora Bojan Baletić ističe kako Sveučilište u Zagrebu želi uključiti svoje potencijale u kreiranje strategije ruralnoga razvoja, razradu programa te njihovu uspješnu provedbu. Sveučilište želi da se u raspravu uključe stanovništvo, nevladine udruge, lokalne uprave i ministarstava, jer smatraju da negativna demografska i socioekonomska kretanja u ruralnome prostoru traže aktivno uključivanje svih strana u kreiranje strategije ruralnoga razvoja, razradu programa i njihovu uspješnu provedbu.

Međunarodni znanstveni skup u Malome Lošinju trebao bi potaknuti i proces povezivanja Sveučilišta i lokalnih zajednica posebice onih koje zbog zemljopisne ili bilo koje druge izoliranosti imaju poteškoća u uspostavljanju stalnih kontakata sa znanstvenom zajednicom i događanjima u znanosti.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara