Međunarodni sud pravde (ICJ) 19-23. travnja o tužbi SCG protiv NATO-a

PRED Međunarodnim sudom pravde (ICJ), najvišim pravosudnim tijelom UN-a, od 19. do 23. travnja održat će se javne rasprave o nadležnosti Suda u postupku po tužbama Srbije i Crne Gore protiv osam članica NATO-a, zbog bombardiranja bivše SRJ 1999. godine.

U Palači mira u Den Haagu, sjedištu ICJ-a, idućeg će se tjedna održati osam javnih rasprava na osnovi tužbi SCG za "nelegalnu uporabu sile" protiv osam članica NATO-a - Belgije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Portugala i Velike Britanije, navodi se u priopćenju ICJ-a.

Rasprave će se održavati od ponedeljka do petka ujutro od 10 do 13 sati i poslije podne od 15 do 18 sati. Strane će iznositi usmene argumente vezane uz preliminarne prigovore na tužbu i odgovore na njih, sa središnjim pitanjem nadležnosti ICJ-a u postupku.

Nekadašnja SR Jugoslavija je 29. travnja 1999., pred ICJ-om pokrenula postupak protiv 10 zemalja NATO-a, uključujući SAD i Španjolsku, zbog "kršenja obveze neprimjenjivanja sile".

U tim tužbama Beograd tvrdi da su članice NATO-a, bombardirajući teritorij SRJ nakon krize na Kosovu 1999., prekršile niz svojih međunarodnih obveza, počev od "zabrane uporabe sile protiv druge države.., zabrane miješanja u unutarnje stvari.., nenarušavanja suvereniteta..", preko "zaštite civilnog stanovništva i civilnih objekata u ratu, zaštite okoliša", do "nekorištenja zabranjenog oružja" i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužbom se zemlje NATO-a terete i za "hotimično izazivanje životnih uvjeta sračunatih da izazovu fizičko uništenje jedne nacionalne skupine", što predstavlja jedan od elemenata zločina genocida.

U pravnoj osnovi tužbe Beograd se poziva na određene članke Konvencije UN-a o genocidu i Pravila ICJ-a.

SCG je zatražila da Sud proglasi tužene države "odgovornima za kršenje spomenutih obveza i dužnima kompenzirati počinjene štete".

Nakon javnih rasprava 10.-12. svibnja 1999., po zahtjevu SRJ o privremenim mjerama, ICJ je donio osam naloga u kojim utvrđuje da "prima facie" (na prvi pogled) nema nadležnosti, odbija zahtjev za privremenim mjerama a daljni postupak ostavlja za dodatne odluke.

Za postupke SCG protiv SAD-a i Španjolske, ICJ se proglasio nenadležnim, jer je uvjet za nadležnost suglasnost tih zemalja .

Belgija, Nizozemska, Kanada, Portugal, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija su 5. srpnja 2000., podnijeli preliminarne prigovore kojima osporavaju nadležnost ICJ-a u postupku, a SCG je na njih odgovorila 20. prosinca 2002.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara