Međunarodni znanstveni kolokvij uz 10. obljetnicu IKA-e

U PRIGODI desete obljetnice djelovanja Informativne katoličke agencije Zagreb (IKA-e) danas je održan međunarodni znanstveni kolokvij "Agencijsko novinarstvo i kršćanska poruka" koji je okupio desetak istaknutih stručnjaka, teologa, komunikologa s područja crkvenih i društvenih sredstava priopćavanja.

Nakon otvorenja skupa ravnatelj Ike Anton Šuljić pročitao je Papinu čestitku Iki.

U poruci djelatnicima Ike zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Josip Bozanić istaknuo je da je Crkva od svojih početaka bila stručnjak za korištenje komunikacijskih sredstava.

Od apostolskih poslanica i rotulusa preko srednjovjekovnih skriptorija, a u nas glagoljaških samozatajnih prepisivača, pa do danas Crkva je, napomenuo je Bozanić, pratila razvoj komunikacijskih sredstava, služeći se njima i unoseći u njih vlastite vrijednosti. Taj odnos Crkve i medija nikad nije bio poremećen, istaknuo je. I Crkva u hrvatskom narodu, vjerna svojem poslanju u duhu evanđelja i koncilskog nauka, osnovala je, razvijala i pratila svoja vlastita sredstva društvene komunikacije s osnovnim ciljem da pridonese crkvenom i općeljudskom zajedništvu, stoji u nadbiskupovoj poruci.

Predsjednik Odbora za medije HBK riječki nadbiskup Ivan Devčić naglasio je da Crkva u cjelini prihvaća neminovnost medija na mjesnom i općem planu. Zauzeo se za što veću otvorenost Crkve i medija što je jamstvo da će Crkva biti jače predstavljena i u hrvatskoj i u svjetskoj javnosti. Pred crkvenim glasilima i dalje su izazovi da budu vjerni prenositelji i tumači djelovanja u Crkvi, a upravo s tim ciljem osnovana je i Ika, rekao je Devčić.

Predsjednik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić podsjetio je na važnost djelovanja Ike u razvoju hrvatskog društva. Dodao je da nitko ne može pobjeći od odgovornosti u razvoju društva te da je uloga Crkve u tome posebna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuljić je podsjetio da su hrvatski biskupi na današnji dan 1993. ustanovili Iku s jasnom zadaćom da svojim djelovanjem pridonese boljoj unutarcrkvenoj komunikaciji te komunikaciji Crkve s hrvatskim društvom. Današnjim kolokvijem htjeli smo ostaviti stanovito svjedočanstvo o razdoblju života Crkve u hrvatskom društvu, rekao je i dodao kako žele proširiti obzore prema drugim crkvama i narodima i dotaknuti šira društvena pitanja - primjerice o europskim integracijama ili novim izazovima za kršćanski navještaj danas.

Zamjenica glavnog urednika Ike Suzana Vrhovski predstavila je desetgodišnji pregled agencijskog rada, rekavši da je Ika bila svojevrsna škola katoličkoga novinarstva te je do danas postala vjerodostojan, poštovan i rado uziman izvor vijesti o životu Crkve.

Urednik redakcije religijskog programa HRT-a Tonči Trstenjak govorio je o crkvenom medijskom prostoru prije nego je ustanovljena Ika i uvjetima u kojima je agencija stasala.

Mirko Mataušić, jedan od poticatelja osnutka Ike, upozorio je da je važno intenzivirati bavljenje pitanjima komunikacije i medijske komunikacije u sklopu cjelovite crkvene naobrazbe.

Ravnatelj Hine Mirko Bolfek govorio je o vjerskim temama u društvenim medijima, naglasivši važnost informacija s vjerskog područja, odnosno Ikinu vjerodostojnost i stručnost u izvješćivanju javnosti.

U radu skupa sudjelovali su i inozemni stručnjaci s područja katoličkog agencijskog novinarstva te publicistike, koji su govorili o odnosu katoličkog novinarstva i europskim integracijama te duhovnim izazovima za katoličko novinarstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara