Međunarodno vrednovanje Hrvatskih studija

POVJERENSTVO za vrednovanje Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu počelo je danas institucijsku evaluaciju toga sveučilišnog studija zagrebačkoga Sveučilišta, potvrđeno je u Rektoratu.

U sedmočlanome povjerenstvu pet je stručnjaka iz Hrvatske - troje iz Zagreba (dva sa Sveučilišta i jedan iz javnoga instituta), po jedan predstavnik zadarskoga i riječkoga Sveučilišta te stručnjaci iz Velike Britanije i Ljubljane.

Akademska tajnica zagrebačkoga Sveučilišta Olga Šarlog-Bavoljak potvrdila je da su se članovi povjerenstva najprije susreli i razgovarali s rektoricom Helenom Jasnom Mencer.

Kad je pak riječ o institucijskoj evaluaciji Hrvatskih studija, Šarlog-Bavoljak rekla je da je to uobičajen proces koji je do sada već prošlo između 50 i 60 posto visokih učilišta zagrebačkoga Sveučilišta.

Nakon razgovora u Rektoratu članovi Povjerenstva krenuli su na "posao" na Hrvatske studije gdje će u dva dana pregledati i proučiti svu dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako se očekuje, izvješće i ocjenu o provedenoj evaluaciji Povjerenstvo bi trebalo predati na jesen Ministarstvu znanosti i tehnologije. Nakon što bude upoznat s tim izvješćem i ocjenom , ministar znanosti trebao bi, ako izvješće bude pozitivno, izdati vjerodostojnicu Hrvatskim studijima ili, ako bude primjedaba, u pismu namjere upozoriti na to što u funkcioniranju Hrvatskih studija treba promijeniti.

Kako je napomenula akademska tajnica, Povjerenstvo se neće baviti pitanjem vodstva Hrvatskih studija jer je to, istaknula je, u nadležnosti Sveučilišta.

Članovi Povjerenstva izrazili su na početku evaluacije svoje nezadovoljstvo zbog medijskih napisa koji su prethodili sjednici Senata zagrebačkoga Sveučilišta 9. lipnja, rekla je Olga Šarlog-Bavoljak.

Kako je dodala članovi Povjerenstva smatraju da, po tim napisima, ispada da su oni "egzekutori" Hrvatskih studija, a ne evaluatori koji će se svoj posao odraditi u skladu s načelima i pravilima institucijske evaluacije.

Povjerenstvo za evaluaciju Hrvatskih studija inače ima osam članova, ali im se danas još nije priključila članica iz Nizozemske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara