"Med&Mlijeko EU": Ni Bugari ni Rumunji, iako najsiromašniji, nikad se nisu dočepali novca iz fondova

Foto: AFP

JEDNA od najvećih prednosti EU upravo je novac koji bi Hrvatska trebala dobivati od Europske unije. Sinoć tijekom slavlja zbog pobjede europske opcije na referendumu Neven Mimica, potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, pokušao je objasniti da je EU kao bankomat, gdje se umjesto broja PIN-a "ukucavaju" projekti.

Dobiti novac nije lak posao

No, što to konkretno znači? Naime, za prvih šest mjeseci članstva Hrvatske u Europskoj uniji iz Kohezijskog i strukturnih fondova za Hrvatsku je predviđen iznos od 800 milijuna eura.  Hrvatska će za prvih šest mjeseci članstva u europski proračun uplatiti 267,7 milijuna eura, pa kažu da bi Hrvatska mogla za svoj jedan euro dobiti tri eura natrag.

S druge pak strane, dobivanje novaca od Europske unije nije nimalo lak posao, ne samo za Hrvate nego i za ostale zemlje. Primjerice, Bugarska kao najsiromašnija zemlja Europske unije, iskoristila je prošle godine samo 20 posto sredstava koja su joj bila na raspolaganju iz fondova EU-a.  Bugarska se priključila EU još 2007. godine, a danas ima i posebno ministarstvo za upravljanje europskim fondovima. No, bez značajnijeg uspjeha.

Bruxelles još nije uplatio 5 milijardi eura

Nedavno se požalio tamošnji ministar za upravljanje europskim fondovima, Tomislav Dončev, koji kaže da su uspjeli, napokon, ispregovarati oko 5 milijardi eura za projekte, no još i dalje čekaju uplate iz Bruxellesa.

Rumunjska također ima problema s izvlačenjem novca iz EU fondova. Tako je EU proračun za razdoblje od 2007. do 2013. godine predvidio čak 20 milijardi eura za Rumunjsku, no Bukurešt je privukao samo 10 posto tog iznosa. Riječ je službenim podacima tamošnje vlade.Europska unija kaže da je hipertrofirana birokracija i korupcija u toj zemlji najveća zapreka privlačenju i apsorpciji sredstava EU.

Hrvatska do sada ima negativna iskustva s izvlačenjem novca iz pretpristupnih fondova, što priznaje i sama ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Sramotna iskoristivost fondova

Tako je tijekom kampanje za parlamentarne izbore naglasila kako je primjerice od ukupno 103 milijuna eura iz programa pretpristupne pomoći EU za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja, Hrvatska do sada iskoristila samo 5,9 posto tih sredstava.

Ukupno Hrvatskoj je u okviru proračunskog razdoblja od 2007. do 2012. godine ukupno dostupno 908,2 milijuna eura iz IPA fonda od kojih je značajan dio i dalje dostupan za dobre projekte. Hrvatska je do sada iskoristila manje od 30 posto dostupnog iznosa.

S obzirom da Hrvatska do sada još nije zagrabila u reforme, teško je za očekivati kako bi se u sljedeće tri godine nešto na tom planu trebalo bitno promijeniti. A novca je iz Bruxellesa ionako sve manje i manje i manje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara