Medvedev: Rusija će naći način kako pomoći Kubi da osigura zalihe nafte

Medvedev: Rusija će naći način kako pomoći Kubi da osigura zalihe nafte
Foto: EPA

"RUSIJA će pronaći način kako pomoći Kubi da osigura zalihe nafte i naftnih derivata", rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Medvedev je tijekom posjeta Kubi obećao pomoć kada je posrijedi razvoj energetskog sektora te zemlje, no nije najavio nikakvu kratkoročnu mjeru kojom bi joj se pomoglo u jeku nestašice goriva koja je uslijedila nakon postroženja američkih sankcija.

Izrada plana o opskrbi energijom

Pomoć iz Venezuele omogućila je Kubi kratak predah, no potpora dviju najbližih saveznica neće, čini se, riješiti goruće probleme te zemlje, zbog čega je vlada proširila brojne mjere uštede energije koje je uvela u posljednjih mjesec dana.

"Mislim da ćemo pronaći druge načine kako pomoći Kubi da dobije naftu i naftne derivate", odgovorio je Medvedev za televiziju Rusija 1 na novinarsko pitanje o tomu mogu li ruski brodovi pratiti tankere na putu do Kube.

"Danas smo razgovarali o tome i složili se da ćemo izraditi plan o opskrbi Kube energijom, imajući pritom u vidu konvencionalne izvore energije i možda neke druge dostupne načine", kazao je. 

Kuba uvozi 60% nafte iz Venezuele

Službena Havana je 11. rujna izvijestila da nije osigurala dovoljnu količinu goriva, poput benzina i dizela do kraja mjeseca, zbog sankcija što su ih Sjedinjene Države uvele u znak odmazde za kubansku potporu venezuelskom Nicolasu Maduru.

Proizvodnja nafte na Kubi trenutačno zadovoljava oko 40 posto potreba zemlje, a gotovo sav ostatak već godinama joj isporučuje Venezuela.

Tijekom razgovora održanih u sklopu posjeta Kubi predstavnici te zemlje kazali su da će platiti sve svoje neizmirene dugove prema Moskvi, rekao je Medvedev.

Rusija i Kuba potpisale su sporazum o obnovi kubanskoga željezničkoga sustava, no raspravljaju i o prodaji ruskih zrakoplova Kubi, kazao je ruski premijer, a kao najveća izvoznica pšenice na svijetu, Rusija bi joj, ako bude potrebno, mogla isporučiti i pšenicu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara