Medvedev započeo dvodnevni posjet Kubi

Medvedev započeo dvodnevni posjet Kubi
Foto: EPA

RUSKI premijer Dmitri Medvedev započeo je dvodnevni posjet Kubi.

Medvedev je položio vijenac na spomenik heroju u borbi za neovisnost Joseu Martiju na havanskom Trgu Revolucije prije no što se susreo s kubanskim predsjednikom Miguelom Diazom-Canelom i započeo službene razgovore. Medijima će se obratiti kasnije. 

Sovjetski Savez desetljećima je bio glavni partner Kubi, a Moskva proteklih godina želi obnoviti svoje komercijalne, vojne i političke veze s tom otočnom državom. To je dio šire ruske strategije jačanja prisutnosti u Latinskoj Americi. 

Moskva podržava i kubanske saveznike Venezuelu i Nikaragvu koji su pod velikim pritiskom vlade američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ih naziva "trojkom tiranije". Ruska podrška bila je ključna za predsjednika Venezuele Nicolasa Madura kojeg većina zapadnih država više ne priznaje kao čelnika te zemlje.

Simbolički važan posjet

Podrška Moskve Kubi malena je u odnosu na Sovjetski Savez nekada, no analitičari ističu da je ona veoma dobrodošla jer kubansko gospodarstvo pati zbog američkih sankcija i dolazi do velikog smanjenja pomoći Venezuele. 

Medvedevljev posjet, ističu analitičari, simbolički je veoma važan jer je to najistaknutiji ruski političar koji je posjetio Kubu otkad je to 2014. učinio predsjednik Vladimir Putin,. 

Rusija može Kubi posebice pomoći u aktualnoj krizi s nestašicom goriva za koju Havana optužuje američke sankcije.

Moskva je tijekom hladnog rata pomagala komunističkoj vladi Fidela Castra s milijarde dolara vrijednom količinom žitarica, tehnike i drugih dobara. Te su subvencije nestale 1991. sa Sovjetskim Savezom. 

Odnosi s Rusijom poboljšali su se 2014. kad je Moskva Havani oprostila 90 posto od 35 milijardi dolara duga iz doba Sovjetskog Saveza i počela podržavati ruske tvrtke koje izvoze na Kubu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara