Mehun predsjedniku HND-a: Raspravite objavljivanje laži u Globusu i Jutarnjem listu

GLASNOGOVORNIK MUP-a Zlatko Mehun uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskoga novinarskog društva Dragutinu Lučiću Luci u kojem traži da Sud časti HND-a raspravi "objavljivanje laži bez konkretnih dokaza u tekstovima Globusa i Jutarnjeg lista koji se odnose na optužbe da su visoki policijski dužnosnici financijeri bijega Ante Gotovine".

Mehun izražava uvjerenje da će Lučić i HND znati pronaći snage i "raskrinkati one u novinarskim redovima koji svojim neutemeljenim, lažnim i tendencioznim pisanjem narušavaju ugled novinarske profesije, te proizvode društveno opasne i za zajednicu štetne istine koje to nikako nisu".

Tvrdi da "osobito u zadnje vrijeme dio medija i novinara proizvodnjom laži, krivotvorina i izmišljenih konstrukcija na račun Ministarstva unutarnjih poslova i njegovih visokih dužnosnika nastoji u domaćoj i inozemnoj javnosti stvoriti privid kako je Hrvatska još država u kojoj su čak i najviši policijski dužnosnici ogrezli u nezakonju i kriminalu".

"U takvu prikazivanju slike hrvatske zbilje najuporniji su u zadnje vrijeme Globus i Jutarnji list", tvrdi Mehun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Globusovi" novinari i urednici, objaviviši u prošlom broju "sumanutu konstrukciju tajnih službi nekih europskih zemalja", da su visoki policijski dužnosnici financijeri bijega Ante Gotovine, "nisu samo objavili najpodliju laž nego su nanijeli nemjerljivu štetu MUP-u i njegovim dužnosnicima", piše Mehun.

"I to bez bilo kakve provjere tih navoda kod druge strane, što je jedan od temeljnih postulata objektivna i poštena novinarskog pristupa", upozorava Mehun.

Kako bi se pojačao javni privid točnosti i vjerodostojnosti napisa u "Globusu", cijela je priča pojačana i na stranicama "Jutarnjeg lista", lista u kojem autor Ivan Zvonimir Čičak također iznosi "nekoliko suludih i opasnih tvrdnja koje nemaju veze sa stvarnošću", piše Mehun.

"U dijelu lamentacija o reakcijama na Globusove napise I.Z.Č. (očito namjerno) iskrivljuje moju izjavu tvrdeći da sam rekao da će MUP podnijeti sudsku tužbu zbog napisa u Globusu. Prava je istina da sam izjavio kako na takve napise očekujemo reakciju Državnog odvjetništva i HND-a, te da vjerujem kako će prozvani dužnosnici MUP-a dokaze o lažima, ali i vrlo opasnim optužbama u Globusovu tekstu potražiti na sudu", piše Mehun.

Da bi njegova priča bila vjerodostojna, Čičak upleće u nju i državnu zaštitarsku tvrtku "AKD zaštita" kao navodna financijera Gotovinina bijega, stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu MUP-ova glasnogovornika Zlatka Mehuna predsjedniku HND-a Dragutinu Lučiću Luci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara