Meksiko dvjema osobama odobrio rekreacijsku uporabu kokaina

Meksiko dvjema osobama odobrio rekreacijsku uporabu kokaina
Ilustracija: 123rf

SUDAC u Meksiku odobrio je uporabu kokaina kao rekreacijske droge dvjema osobama, što je prvi takav slučaj u toj državi. 

Sud je izjavio da će im biti dopušteno "posjedovanje, prijevoz i konzumiranje kokaina, ali ne i njegova preprodaja", tvrdi organizacija Meksiko ujedinjen protiv zločina (MUCD), a prenosi BBC

"Povijesni korak"

MUCD se bori za okončanje "rata protiv droge" koji Meksiko vodi desetljećima te je sudsku presudu nazvao "povijesnim korakom". 

Odluku još mora razmotriti viši sud prije nego što se bude mogla provoditi. 

U izjavi MUCD-a stoji da je sud u Mexico Cityju naredio Cofeprisu, vodećoj zdravstvenoj organizaciji u državi, da navedenim dvjema osobama odobri rekreacijsku uporabu kokaina. 

Dužnosnik Cofeprisa je pak izjavio da je njegova organizacija pokušala blokirati odluku suda na osnovi da bi odobrenje uporabe kokaina bilo izvan njegove zakonske ovlasti. 

Odluka će se moći provoditi samo u slučaju potvrde višeg suda i pravo na njenu primjenu imat će samo dvije osobe koje su podnijele zahtjev. 

U svojoj jučerašnjoj izjavi MUCD tvrdi da je "riječ o važnom koraku u stvaranju alternativne politike kada je u pitanju konzumiranje droga koji će omogućiti Meksiku veću sigurnost i pomoći sustavu javnog zdravstva". 

Borba koja traje desetljećima

Meksiko već desetljećima vodi bitku s narkokartelima, pri čemu trgovina drogom dovodi do ubojstava više tisuća ljudi svake godine. 

Ljevičarski predsjednik Andrés Manuel López Obrador obećao je provođenje "radikalnih" promjena kada je riječ o borbi protiv ilegalne trgovine drogom.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara