Menem oslobođen sumnje za krijumčarenje oružja

ARGENTINSKI je sud odbacio istragu o krijumčarenju oružja protiv bivšeg argentinskog predsjednika Carlosa Menema, koji je, dok je istraga trajala, proveo pet mjeseci u kućnom pritvoru, izjavili su sudski dužnosnici u četvrtak.

Domingo Cavallo, Menemov ministar gospodarstva i bivši predsjednik Fernando de la Rua, također su oslobođeni sumnje za sudjelovanje u nezakonitoj prodaji oružja Ekvadoru i Hrvatskoj, između 1991. i 1995. godine, saznaje se iz izvora bliskog sucu Juliu Speroniu.

Cavallo je zbog spomenutog sudskog procesa prošle godine u zatvoru proveo dva mjeseca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandali uzrokovani korupcijom bili su česta pojava za vrijeme Menemove vladavine od 1989. do 1999. godine, što se Menemu osvetilo za predsjedničkih izbora održanih u svibnju.

Menem je od utrke odustao ne bi li izbjegao suočavanje s porazom, te je tako omogućio Nestoru Kirchneru da postane novi predsjednik.

Argentinske vlasti sumnjaju da je Menem primio mito od 10 milijuna dolara ne bi li zataškao bombaški napad na Centar židovske zajednice, do kojeg je u Buenos Airesu došlo 1994. godine. Vlasti također sumnjaju da ima tajni račun u Švicarskoj. Bivši pak predsjednik poriče obje optužbe. Menem je oslobođen iz kućnog pritvora u studenome 2001. zbog nedostatka dokaza, ali je sudac Speroni nastavio istragu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara