Merkel: Do samog kraja ću se boriti da se izbjegne Brexit bez sporazuma

Merkel: Do samog kraja ću se boriti da se izbjegne Brexit bez sporazuma
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel obećala je da će se "boriti do kraja" za uređeni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, posebice zbog očuvanja mira u Sjevernoj Irskoj.

"Borit ću se do posljednjeg trenutka Brexita da se postigne uređeni izlazak", rekla je na konferenciji za novinare uoči puta u Dublin, gdje su zabrinuti zbog mogućeg uvođenja tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske u slučaju Brexita bez dogovora.

"U Irskoj se postavlja pitanje nasilja ili nenasilja. Zato ću se intenzivno posvetiti pitanju granice i pronalaženju rješenja koji bi onemogućilo tvrdi Brexit", dodala je.

Britanski zastupnici su tri puta odbacili sporazum o razlazu dogovoren između EU-a i premijerke Therese May, posebice zbog backstopa, zaštitnog mehanizma kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice između Republike Irske, članice Europske unije, te Sjeverne Irske koja s Velikom Britanijom izlazi iz tog saveza.   

Protivnici tog mehanizma strahuju da će Britanija zbog toga zaglaviti u EU.

Zastupnici su također do sada odbacili sve alternative pa Ujedinjeno Kraljevstvo možda čeka izlazak bez sporazuma nakon 12. travnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara