Merkel govorom obilježila 80. godišnjicu Kristalne noći

Merkel govorom obilježila 80. godišnjicu Kristalne noći
Foto:

NJEMAČKA ima moralnu dužnost boriti se protiv jačanja antisemitizma, kazala je danas njemačka kancelarka Angela Merkel u emocionalnom govoru u berlinskoj sinagogi u povodu 80. godišnjice početka nacističkih napada na Židove.

Odjevena u crno, Merkel je židovskim čelnicima kazala da u Njemačkoj sada, osam desetljeća kasnije, jača nasilje nad Židovima, za koje se okrivljuje krajnje desne militante ili muslimane.

"Život Židova u Njemačkoj ponovno cvjeta, što nam je neočekivan poklon nakon Shoaha", kazala je, koristeći hebrejsku riječ za holokaust. "Ali svjedoci smo i zabrinjavajućeg antisemitizma koji ugrožava život Židova u zemlji."

Njemačka i Austrija obilježile su danas Kristalnu noć, val ubojstava Židova i pljačkanja i uništavanja njihove imovine koji je započeo 9. studenoga 1938. Naziv je dobila po razbijenom staklu na ulicama ispred sinagoga i židovskih trgovina i kuća.

Nulta tolerancija na ekstremnu desnicu

Merkel je pozvala na nultu toleranciju prema pokušajima krajnje desnih skupina da se veliku njemačku muslimansku zajednicu smatra odgovornom za nasilje koje počine islamistički militanti.

"Takav oblik antisemitskog nasilja podsjeća nas na početke pogroma", kazala je kancelarka. Nešto prije njezina govora, prizivni sud u Berlinu odbacio je odluku policije da zabrani održavanje krajnje desnog skupa u gradu kasnije tijekom dana.

Policija je to odlučila smatrajući neprihvatljivim njegovo održavanje na dan kada zemlja obilježava Kristalnu noć. No sud je ocijenio da su ustavna prava slobode izražavanja i okupljanja važnija. Planiran je i protuprosvjed ljevičarskih skupina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara