Merkel i Putin se idući tjedan sastaju u Parizu

Merkel i Putin se idući tjedan sastaju u Parizu
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak će održati bilateralni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Parizu prije summita o Ukrajini, rekla je glasnogovornica njemačke vlade.

Merkel se na summitu planira odvojeno sastati i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Prvi sastanak na toj razini

Domaćin summita o Ukrajini je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

To će biti prvi takav sastanak na toj razini, u tzv. "normandijskom formatu", u protekle tri godine, a njime se žele ponovno pokrenuti mirovni pregovori.

U međuvremenu između Berlina i Moskve se odvija sve jači diplomatski sukob zbog ubojstva gruzijskog aktivista iza kojega navodno stoji ruska država.

Govoreći na summitu NATO-a u srijedu u Londonu Merkel je uputila oštre kritike Moskvi zbog ubojstva 23. kolovoza 40-godišnjeg Gruzijca čečenskog podrijetla u gradskom parku.

Savezni tužitelji su preuzeli slučaj, što upućuje na prioritet koji mu se pridaje i činjenicu da istražitelji sumnjaju da iza ubojstva stoje državni sudionici.

Ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu prognalo dvojicu ruskih diplomata, a Merkel je rekla kako je odluka donesena temeljem uskraćivanja pomoći u razjašnjavanju slučaja. 

Merkel je rekla ranije kako ne očekuje da slučaj utječe na summit u Parizu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara