Merkel i Sarkozy dogovorili plan napada za summit u Bruxellesu: Uvođenje fiskalne unije je nužnost

Foto: AFP

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel stigla je danas u posjet francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju kako bi dvojac dogovorio "plan napada" za predstojeći summit u Bruxellesu.

Taj će se summit održati u četvrtak i petak, a smatra se krucijalnim sastankom o čijem bi ishodu direktno mogla ovisiti sudbina eura kao zajedničke valute. Prethodno će u Europu doći i šef američke riznice Timothy Geithner, a važan sastanak prije summita će održati i vodstvo Europske centralne banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon radnog ručka Merkel i Sarkozy su dali zajedničku izjavu o nužnosti "strukturalnih promjena koje će dovesti do povećane integracije na području proračunske politike". Iz te se izjave da zaključiti kako je Merkel uspjela uvjeriti Sarkozyja da je fiskalna unija jedini put za rješavanje krize, jer je Sarkozy dosad bio malo skeptičan prema toj ideji s obzirom na to da ona podrazumijeva dodatan gubitak suvereniteta, čemu Francuzi baš i nisu skloni.

Je li Sarkozy zauzvrat isposlovao veću ulogu ECB-a?

Merkel je kazala kako je uvođenje kontrole nad proračunima država eurozone jedini način da se spriječi ponavljanje ovakve situacije. Njena ideja podrazumijeva da će Bruxelles imati kontrolu nad nacionalnim budžetima i da će dijeliti kazne onima koji izađu van dogovorenih okvira. "Važno je da uspostavimo strukturne promjene koje će nadilaziti razinu usmenih dogovora. Samo takav paket će pokazati da smo apsolutno odlučni u namjeri da spasimo euro", kazala je Merkel.

Merkel i Sarkozy nadaju se da će predložene promjene ratificirati svih 27 zemalja EU, a ukoliko to ne bude moguće onda barem 17 zemalja eurozone. Na kakav će odaziv naići ta ideja vidjet će se već ovog petka, iako vremena za veliko premišljanje nema.

Rezolutno svrstavanje Sarkozyja uz ovu ideju koja je došla iz Njemačke, unatoč predsjedničkim izborima koji se bliže, može značiti i to da će Merkel malo popustiti kada je riječ o "odrješavanju ruku" ECB-a. To naravno ne znači uvođenje euroobveznica, kojima se protive i Merkel i ECB, ali bi moglo značiti da će ECB u većem opsegu kupovati obveznice problematičnih zemalja kako bi im smanjio prinose na te obveznice. Tako nešto već je sugerirao i šef ECB-a Mario Draghi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara