Merkel: Migrantska kriza podijelila je Njemačku

Merkel: Migrantska kriza podijelila je Njemačku

Foto: Hina, EPA

MIGRANTSKA kriza u Europi je podijelila njemačko društvo, rekla je u kancelarka Angela Merkel u svom prvom obraćanju Bundestagu nakon formiranja nove vlade.

„Izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana su bili dosad nezabilježeni izazov za njemačko društvo, a rasprava o ovoj temi je podijelila i polarizirala zemlju“, rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU), predstavljajući program nove demokršćansko-socijaldemokratske vlade prvi put nakon što je prošle srijede četvrti put izabrana za njemačku kancelarku.

Ona je priznala da su njemački i europski političari pokazali naivnost kada su mislili da se sukob u Siriji neće odraziti na stanje u Europi.

„Većina je predugo i bez previše zanimanja promatrala situaciju ili je jednostavno predugo čekala i vjerovala da se problemi neće odraziti na Europu. To je bila pogrešna i naivna reakcija“, rekla je Merkel.

Ona je još jednom obranila svoje tadašnje otvaranje granica za preko milijun migranata, ali je istodobno dodala da se takva situacija „više ne smije ponoviti“.

U tom kontekstu pohvalila je i sporazum između Europske unije i Turske oko migranata koji je „mnogim izbjeglicama spasio život od utapanja u Sredozemlju“, a mnogim krijumčarima ljudi oduzeo posao.

Predsjednik AfD-a: Društvo se raspada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na početku rasprave o Merkeličinom obraćanju, AfD, koji kao najveća oporbena stranka u Bundestagu ima pravo na prvu repliku, žestoko je kritizirao Merkeličinu migrantsku politiku i kancelarki predbacio „nedostatak osjećaja za realnost“.

„Društvo se raspada. Mi ne govorimo o pravoj cijeni integracije izbjeglica. Mi nismo obvezni na multikulturno društvo“, rekao je predsjednik AfD-a Alexander Gauland. On je zaključio kako je Merkel svojom migrantskom politikom „podijelila i Europu“ te kako se mnoge EU zemlje s pravom opiru primanju migranata.

Ona se osvrnula i na aktualnu raspravu o tome je li islam dio Njemačke koju je potaknuo njezin kolega iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer koji je, pak, ustvrdio kako islam nije dio Njemačke.

„Potpuno je jasno da je povijesni identitet naše zemlje u znaku kršćansko-židovske tradicije. Ali islam je, s obzirom na 4,5 milijuna muslimana koji žive u Njemačkoj, postao dio Njemačke“, zaključila je Merkel.

Merkel je u obraćanju Bundestagu na početku svog četvrtog mandata upozorila i na „dugotrajan i mukotrpan“ proces formiranja aktualne vlade.

„I to pokazuje da se naša zemlja u međuvremenu promijenila“, rekla je Merkel aludirajući na ulazak desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) u parlament.

Ona je objasnila kako je koalicijski ugovor nove demokršćansko-socijaldemokratske vlade prožet idejom postizanja jedinstva u društvu.

„Zajedništvo je naša crvena nit“, rekla je Merkel, te upozorila i na jaku socijalnu ideju novog vladinog plana. „Cilj nam je podržati obitelji“, rekla je Merkel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara