Merkel pozvala Kinu da preuzme odgovornost za mir u svijetu

Merkel pozvala Kinu da preuzme odgovornost za mir u svijetu
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel pozvala je Kinu da preuzme više odgovornosti za svijet u vrijeme rasta njezinih globalnih aspiracija.

"Kina treba preuzeti više odgovornosti za miroljubivi svjetski poredak", kazala je Merkel danas u raspravi sa studentima elitnog sveučilišta Keio u Tokiju.

Tijekom rasprave o kineskom telekomunikacijskom gigantu Huaweiju, kancelarka je upozorila kako se s Kinom treba razgovarati ne samo o tome što ta tvrtka daje informacije državi koje se potom koriste, nego i da se dobiju obećanja da se to neće činiti.

"Ako radite u Njemačkoj, tada se ne smije događati da Kina može pristupiti svim podacima na svim kineskim proizvodima", poručila je Merkel.

"Berlin s Kinom želi raditi na ravnopravnim temeljima"

Nekoliko zapadnih država optužilo je Huawei da blisko surađuje s kineskim vlastima, a da u svoje proizvode ugrađuju alate koje omogućuju vodstvu Komunističke partije da prikuplja podatke.

Ta tvrtka i službeni Peking odbacuju ove tvrdnje.

Merkel se osvrnula i na tvrdnje da Kina dovoljno ne štiti intelektualno vlasništvo, istaknuvši kako se trebaju pronaći načini da se Kina prema tome odnosi "pažljivo i pravedno".

"Što Kina postaje dominantnija i ekonomski razvijenija, više će zahtjeva biti postavljeno prema njoj na tim područjima", kazala je kancelarka.

Naglasila je kako je važno da europska strana Pekingu naglasi kako je potrebna recipročnost u međusobnim odnosima.

"Berlin s Kinom želi raditi na ravnopravnim temeljima", zaključila je Merkel drugog i posljednjeg dana svog posjeta Japanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara