Merkel: Treba što prije riješiti agresivne namjere iz Irana

Merkel: Treba što prije riješiti agresivne namjere iz Irana
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel danas je rekla da europske zemlje dijele zabrinutost zbog iranskog programa proizvodnje balističkih raketa i pozvala na rješavanje "agresivnih tendencija" na Bliskom istoku.

"O iranskim agresivnim tendencijama ne samo da se mora razgovarati već su nam žurno potrebna rješenja", rekla je nakon susreta s jordanskim kraljem Abdulahom u Amanu. Merkel je najavila i pomoć Jordanu od 384 milijuna eura ove godine.

Njemačka je ostala u iranskom nuklearnom sporazumu, kojim su ukinute sankcije Teheranu u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa, nakon što se u svibnju iz njega povukao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Merkel je rekla da europske zemlje žele održati sporazum iz 2015., ali da dijele zabrinutost zbog iranskog programa proizvodnje balističkih raketa, iranske nazočnosti u Siriji i uloge Teherana u ratu u Jemenu.

Njemačka pomaže Jordanu

Također je izrazila potporu Jordanu koji je zabrinut zbog iranskih aktivnosti na jugozapadu Sirije u blizini njegove granice i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom gdje Damask, iranski saveznik, pojačava vojne operacije.

"Nije riječ samo o sirijskom sukobu nego vidimo i iranske aktivnosti koje se tiču sigurnosti Izraela i jordanske granice", rekla je.

Merkel je ranije ovoga mjeseca nakon susreta s izraelskim premijerom Netanyahuom rekla da je pitanje iranskog utjecaja u regiji "zabrinjavajuće, posebice za izraelsku sigurnost".

Abdulah je ovoga mjeseca imenovao novog premijera nakon najvećih prosvjeda posljednjih godina zbog povećanja poreza i cijena koje je tražio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Merkel je rekla da reforme moraju biti uravnotežene i da "ne smiju pogoditi krive ljude". Uz 384 milijuna eura pomoći, Njemačka je Jordanu osigurala i kreditnu liniju od oko 86 milijuna eura kako bi mu pomogla u ispunjavaju zahtjeva MMF-ovih reformi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara