Merkel zagovara dokapitalizaciju europskih banaka: Bit će dosta između 100 i 200 milijardi eura

Merkel zagovara dokapitalizaciju europskih banaka: Bit će dosta između 100 i 200 milijardi eura

Foto: AFP

ANGELA Merkel je u ime Njemačke apelirala na partnere u Europskoj uniji da pod hitno dokapitaliziraju bankovni sektor kako bi se spriječilo širenje dužničke krize u eurozoni.

"Pomoć bankama opravdana je ako imamo zajednički pristup. Važno je za tržišta da postižemo rezultate. Vremena je sve manje i moramo brzo djelovati", kazala je Merkel prilikom posjeta Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasila je kako je Njemačka spremna voditi primjerom i, ako treba, ubrizgati kapital u svoje banke. Na taj je način Merkel pokušala malo primiriti stanje histerije na financijskom tržištu, iako je i sama naglasila kako EU nema čarobni štapić kojim bi se riješili svi problemi.

Šef europskog odjela MMF-a Antonio Borges smatra da će svota između 100 milijardi i 200 milijardi eura biti i više nego dovoljna za potporu bankama. "To nije preveliki iznos, i definitivno nije nedostižan", naglasio je.

Borges je u Bruxellesu predstavljao najnovije izvješće MMF-a o europskim gospodarskim izgledima. U njemu se Europa poziva da uravnoteži rast i štednju i napokon nađe neko konkretno rješenje za krizu. U protivnom bi, smatraju u MMF-u, Europa dogodine mogla kliznuti u novu recesiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara