Mesić: Hrvatska i Srbija i Crna Gora moraju surađivati

HRVATSKA Srbija i Crna Gora imaju iste prioritete ulazak u EU i NATO a da bi ih ostvarili moraju najprije naučiti međusobno surađivati, rekao je u srijedu u Parizu predsjednik RH Stjepan Mesić nakon susreta s predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem.

"Kako ćemo pokazati da smo stvoreni za suradnju s onima koji su daleko od nas, ako nismo u stanju međusobno surađivati" retorički se upitao predsjednik Mesić u izjavi novinarima nakon susreta s Marovićem. Prema njegovim riječima razgovaralo se o mnogim temama - suradnji na svim područjima, a posebno o porukama koje je za svog trećeg pohoda Hrvatskoj uputio Papa Pavao Ivan II.

"To su poruke o udruživanju EU, ekumenizmu, toleranciji i suživotu" podsjetio je hrvatski predsjednik izrazivši nadu da će poruke sličnog sadržaja dospjeti do javnosti Bosne i Hercegovine te SiCG nakon najavljenih posjeta Svetog Oca.

Prema Mesićevom mišljenju suradnja Hrvatske i Srbije i Crne Gore nema alternativu što je pokazao i primjer Njemačke i Francuske koje su, kako je rekao, "tri puta ratovale, a danas prednjače u europskom udruživanju i demokraciji".

Srpsko-crnogorski predsjednik rekao je da je to bio još jedan uspješan razgovor koji "simbolizira" novi duh u ovom dijelu Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riječ je o novom entuzijazmu i novim političkim odnosima među susjedima koji, naglasio je Marović, žele surađivati i razumjeti međusobne razlike.

Zajednički je cilj postati dio jedne udružene, demokratske, razvijene Europe u kojoj je mjesto objema zemljama, rekao je Marović.

Predsjednik SiCG rekao je kako i on i Mesić odlaze u Solun te izrazio nadu da će tamo politika, "novog zapadnog, europskog Balkana" dobiti punu podršku i statisfakciju za sve napore koje poduzimaju zemlje regije.

Hrvatski predsjednik prvi dan posjeta Parizu završit će prijemom koji u njegovu čast organizira Veleposlansvo RH u Francuskoj.

(Hina) dam sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara