Mesić: ICTY ne traži dokumente PBZ-a radi optuživanja

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić ocijenio je u srijedu da se u slučaju zahtjeva Haškog suda za predajom nekih dokumenata iz Privredne banke Zagreb ne radi o optuživanju nikoga, već o utvrđivanju činjeničnog stanja.

"Tu se ne radi o nikakvom optuživanju nikoga, radi se o utvrđivanju činjeničnog stanja", izjavio je Mesić na upit o najnovijim novinskim napisima da Haaški sud traži više dokumenata PBZ-a, te na pitanje znači li to da Haag za te transakcije pokušava optužiti nekoga u Zagrebu.

Haški tribunal, prema tim napisima, traži dokumente o transferima novca iz PBZ-a prema Hercegovačkoj banci u razdoblju od srpnja 1994. do 1997. godine, vezano uz financijsku pomoć Hrvatima u BiH i financiranje Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Predsjednik Mesić je istaknuo da Haag zanima što se to s tom bankom događalo, transakcije i ono što može dati određene informacije. To će Hrvatska pružiti i tu nema nesporazuma, kazao je Mesić u izjavi novinarima za posjeta Hrvatskoj narodnoj banci.

PBZ navodno, nije udovoljio zahtjevu iz Vlade, odnosno odbio je dati bilo kakve dokumente pozivajući se na bankarsku tajnu.

"Ako se radi o kaznenim djelima i ako se pokrene postupak protiv određenih ili nepoznatih osoba onda se ne može štititi bankarska tajna", kazao je predsjednik Mesić komentirajući navod da je PBZ odbila dati dokumente pozivajući se na bankarsku tajnu.

U travnju 2001. snage SFOR-a ušle su u sjedište Hercegovačke banke u Mostaru i zaplijenile diskete s pohranjenim bankovnim podacima.

Visoki predstavnik za BiH smijenio je tada upravu banke i uveo privremenu upravu na čelu s Toby Robinson, a svi računi banke su blokirani. U istrazi poslovanja banke, na kojoj su, kako je tada objavljeno, radili i stručnjaci američkog FBI-a, otkrivene su brojne nepravilnosti i manjak veći od 100 milijuna EUR.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara