Mesić je trebao dati mandat vođama trgovačke koalicije

IVO SANADER napokon je dobio mandat za sastavljanje Vlade kojeg je skoro mjesec dana tražio. Što bi sad bio njegov najbolji potez? Da objavi kako je dogovorio koaliciju s HNS-om. Samo da možemo u tom trenutku vidjeti facu Đurđe Adlešić (po novome Adlešič) i Josipa Friščića. Makar to rekao u zajebanciji, sigurno bi u ovom trenutku Sanader ispao frajer u očima frustrirane Hrvatske.

Jer, bahatost Adlešićke i nekih HSS-ovaca naprosto je postala nepodnošljiva. Najprije u izbornoj noći nisu željeli reći koga će podržati, onda su rekli da moraju pregovarati s relativnim pobjednikom izbora premda su prije tvrdili da im je bliži SDP, zatim su s visine patronizirali lijevu koaliciju, da bi na kraju priče, nakon određivanja mandatara s kojim su dva tjedna u pregovorima, izjavili da će tek idućeg tjedna odlučiti hoće li podržati HDZ.

Takvo ponašanje stranačkih čelnika koji (zajedno s krevetom) nose osam (8) mandata i traže od stranke sa 66 mandata da s njim podijeli vlast, odobri im povlastice teške 30 milijardi kuna i gomilu političkih i foteljaških ustupaka, nije ništa drugo nego gadljivo. Nema druge riječi. Zato bi najslađe bilo kad bi ih Sanader poslao onamo gdje su trebali završiti u izbornoj noći - u p.m.. U politički mrak.

Tlapnje o "mukotrpnim pregovorima"

Tko normalan više može slušati njihova pozivanja na političke programe, na stotinu stranica koalicijskog ugovora, tlapnje o mukotrpnim pregovorima i brušenju svakog detalja. Otkud Božidaru Pankretiću obraz da patronizira SDP šaljući im poruke kako "nada za formiranje vlade umire posljednja"? I kome normalnom neće udariti krv u glavu kad čuje Đurđu Adlešić (pardon, Adlešič) kako poručuje SDP-u da ova zemlja treba dobru opoziciju? Ovakav stav gadljiv je biračima ljevice i desnice,  SDP-u i HDZ-u, a sasvim sigurno i Sanaderu kad uporno preko medija šalje upozorenja da je spreman koalirati s HNS-om. Pa neka se to napokon i dogodi, neka koalira čak i sa SDP-om, samo ne s ovom bahatom trgovačkom koalicijom.

Doista je žalosno gledati razvoj događaja od izborne noći. Politički tabori previše su podijeljeni i u oba vlada tolika glad za dolaskom na vlast da su i lijevi i desni spremni koalirati i sa crnim vragom, samo kad bi ih on želio. Poput, recimo, Branimira Glavaša koji bi Sanaderu mogao pomoći da se izvuče iz ove pregovaračke gabule, ali on iz osvete nudi podršku SDP-u. Koji ju, da stvari budu još gore, otvoreno prihvaća. Tko tu uopće sastavlja Vladu? Tko je postao mandatar?

Koju će kravu muzaru dvomandatni HSLS dobiti ovaj put?

Možda bi Mesiću doista bilo najbolje da je mandat dao Josipu Friščiću, pa neka on onda skuplja koalicijske partnere, odnosno neka se napokon odluči tko mu je bliži: SDP ili HDZ. Možda mu tada više neće biti potrebna Đurđa Adlešić, žena koja je u prošlom mandatu radnim danom podržavala Sanaderovu Vladu, a vikendom je rušila. I kojoj je bilo najvažnije da na čelu Croatia osiguranja ostane Hrvoje Vojković, kao što joj je sad najbitnije da on ode, kako bi njezina stranka mogla dobiti neku drugu tvrtku kao kravu muzaru, recimo Inu.

Dakle, Sanader je konačno dobio mandat, samo nije jasno na osnovu čega. Mesić izjavljuje da je šef HDZ-a dokazao kako uživa potporu najmanje 77 zastupnika, ali HSS i HSLS govore kako mu oni još nisu dali potporu. I kažu da tek sad kreću koalicijski pregovori, ali oni pravi, konkretni, kao da je prošlotjedna parada s radnim skupinama bilo samo ispitivanje snaga. Sada su valjda stvari ozbiljne za Adlešić i Friščića. Sad će pregovarati s mandatarom, to u njihovim glavama valjda nešto znači.

Milijarde za HSS-ove kolhoze

Sve to bilo bi užasno smiješno, kad ne bi bilo tragično. Kao da gledamo vlak koji juri u provaliju, a mi ga ne možemo zaustaviti. Financijski zahtjevi koje pred Sanadera postavlja HSS mogli bi unazaditi mnoge važne sektore kako bi se financirao anakroni koncept razvoja poljoprivrede. Politički uvjeti mogli bi usporiti hrvatski put prema Europskoj uniji. O kompetenciji budućih foteljaša ne treba ni govoriti, pa se stoga valja pritajiti i zlurado čekati trenutak kad će Sanader odbaciti te bajne koalicijske partnere. Govori se da će HSS biti dobar korektiv HDZ-ovoj vladi koja se neće smjeti ponašati onako samovoljno i bahato kao u protekle četiri godine. Jedva čekamo prvu priliku da Friščić pokuša Sanaderu učiniti ono što je Tomčić dvije godine činio Račanu. Pa da vidimo tko će izvući deblji kraj.

Jedva čekamo i trenutak kad će Friščić demonstrirati svoju principijelnost demonstriranu u emisiji Nedjeljom u dva. Na pitanje voditelja hoće li inzistirati na uvođenju ZERP-a, šef HSS-a rezolutno je odgovorio: "Da". Na pitanje hoće li istupiti iz Vlade ako ZERP ne stupi na snagu, jednako rezolutno je odgovorio: "Ne". Nema što, čovjek od principa.

Adlešič zna kako se ponaša na vlasti. Prisvajaju se dobri potezi, kritiziraju oni loši. Istu metodu mogao bi usvojiti i Friščić, možda čak s jednakim konačnim rezultatom: s dva mandata na izborima. No, možda takvi najbolje prolaze nakon izbora. Takvi imaju mogućnost formirati vladu, diktirati uvjete i programe, raspodjeljivati fotelje i verbalno šamarati one luzere koji misle da bi ti trgovci trebali koalirati s njima. Nakon viđenog, na Iblerovu trgu trebaju zahvaljivati bogu i partiji da nisu na Sanaderovu mjestu.

Tomislav Klauški

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara