Mesić na summitu o međuetničkom i međureligijskom dijalogu

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić sudjelovao je u četvrtak na summitu posvećenog ulozi međuetničkog i međureligijskog dijaloga u razvoju stabilnosti i napretka jugoistočne Europe koji je u Tirani održan u organizaciji UNESCO-a i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Albanije.

Summit je okupio, uz predsjednika Mesića, još šest šefova država i vlada uključujući i predsjednike BiH, SCG i Makedonije te oko stotinu političkih i vjerskih vođa, stručnjaka i predstavnika međunarodnih i vjerskih organizacija iz čitavog svijeta.

Predsjednik Mesić je u svom govoru istaknuo da svaki dijalog da bi imao smisla i da bi mogao donijeti rezultate i pomake mora polaziti od istine. On mora svoje ishodište imati u našoj hrabrosti da se suočimo s istinom ma kakva ona bila, poručio je Mesić ističući da dijalog stvara pretpostavke uključenja zemalja sudionica skupa u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi s ovog susreta moramo poslati jasnu poruku da smo iskreno privrženi izgradnji dobrih međusobnih odnosa, da prihvaćamo dijalog na platformi demokracije, pravne države i promicanja poštivanja i zaštite ljudskih prava kao jedine vrste komunikacije između naših zemalja i da zaključno uklanjamo sve oblike totalitarizma jer on nije spojiv s dijalogom, ali i osuđujemo sve pokušaje revidiranja povijesti u funkciji rehabilitiranja poraženih i odbačenih ideja i ideologija."

I drugi govornici na skupu održanom u novootvorenom Sheraton hotelu u glavnom gradu Albanije istaknuli su potrebu intenziviranja međuetničkog i međureligijskog dijaloga u cilju uklanjanja predrasuda radi većeg razumijevanja.

Program boravka u Tirani predsjednik Mesić završit će s nekoliko bilateralnih susreta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara