MESIĆ: NADA DA ĆE U SRBIJI POBIJEDITI OPCIJA ĐINĐIĆA

Ubijeni srbijanski premijer Zoran Đinđić bio je europski orijentiran političar, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu agenciji Beta uoči sutrašnjeg dolaska na Summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), te dodao da se nada da će u Srbiji pobijediti opcija onih snaga koje su podržavale Đinđića.

"Na jednoj strani, snage koje su podržavale Đinđića nastavit će još hrabrije njegovim putem, a s druge, nepovoljnije strane, ovaj događaj bi mogao zaustaviti srpski put u Europu, a to automatski znači i kvarenje odnosa sa susjedima, koji su sad u usponu", kazao je predsjednik Mesić. On je dodao da put ka Europi vodi kroz suradnju susjeda, što je i cilj sutrašnjeg Summita u Beogradu, na kojem će on sudjelovati kao promatrač.

Mesić je naglasio i da organizirani kriminal nema granica, te da su kriminalne skupine u Hrvatskoj i Srbiji dobro surađivale proteklih godina, te da surađuju i danas. Prijetnje njemu i hrvatskom premijeru Ivici Račanu da "što prije doručkuju s premijerom Đinđićem" Mesić je ocijenio realnima.

"Mislim da se svijest građana Hrvatske promijenila. Na nacionalnim temama i ugroženosti naroda uvijek je lako dobiti političke bodove, ali kad se stvari pokažu u pravom svjetlu, da za zločine trebaju odgovarati oni koji su ih počinili, u takvim slučajevima javnost postaje objektivnija", kazao je Mesić komentirajući nedavnu presudu "Gospićkoj skupini". On je dodao da je javnost prihvatila argumentaciju iznesenu na sudu, te ocijenio da je ta presuda "prekretnica, ali i dokaz da hrvatsko pravosuđe može odgovoriti zadatku" procesuiranja ratnih zločina, čemu bi trebalo pomoći i moguće osnivanje posebnog suda za ratne zločine "kako bi se s ratom jednom zauvijek završilo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mesić je naglasio i to da je amnestiran veliki broj Srba, osumnjičenih za ratne zločine i uhićenih proteklih godina, jer je oružana pobuna obuhvaćena amnestijom, ali "za ratni zločin nitko nikad neće i ne može biti amnestiran". "Hrvatska se može potvrditi kao demokratska zemlja samo onda ako nema selektivne primjene zakona prema njenim građanima, bez obzira o kojoj je nacionalnosti riječ", rekao je predsjednik Mesić.

Hrvatski predsjednik složio se s konstatacijom da se proces povratka izbjeglih presporo odvija, te dodao da u tome premalo pomaže međunarodna zajednica. On je najavio da će se "na margini sutrašnjeg summita" u Beogradu sastati predstavnici Hrvatske, BiH i Srbije i dogovoriti koje će institucije u tri države pomoći što hitnijem rješenju problema.

Također, Mesić je odbacio tvrdnje Haškog tužiteljstva o neadekvatnoj suradnji RH s Den Haagom, istakavši da "vjeruje da će general Gotovina shvatiti da ovakvim ponašanjem šteti i sebi i vojsci kojoj je pripadao i cijeloj Hrvatskoj", te da je "jasno i da će vlast nakon ove, bez obzira koja će to biti, morati nastaviti suradnju s Haškim sudom".

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara