Mesić najoštrije osudio Đinđićevo ubojstvo; Račan i Vlada zaprepašteni ubojstvom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u svojoj osobnoj poruci Svetozaru Maroviću, predsjedniku Srbije i Crne Gore, najoštrije osudio ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića, priopćio je Ured predsjednika.

"Želim izraziti najoštriju osudu terorističkog čina kojim je danas prekinut život predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđića. Nadam se da taj bezumni akt neće imati trajnije negativne posljedice na stabilnost Srbije, odnosno državne zajednice Srbije i Crne Gore, kao i na stanje u široj regiji", kaže se u poruci predsjednika Mesića.

Hrvatski je predsjednik prije toga, kada se još nije znalo da je Đinđić podlegao ozljedama koje je zadobio u atentatu, izjavio da napad "nije dobar za demokratski rast Srbije, niti za zemlje u njenom susjedstvu".

"Srbija je imala teške trenutke u Miloševićevoj diktaturi i očekivali smo da će njen hod prema modernoj demokratskoj Europi biti brži. Ovaj atentat usporava srpski hod u demokraciju", izjavio je predsjednik Mesić novinarima za vrijeme posjeta Hrvatskoj narodnoj banci.

"Hrvatska želi da zemlje u našem susjedstvu budu pravne i demokratske na europskom putu", kazao je.

Mesić je rekao kako je srbijanski premijer Zoran Đinđić bio pragmatičan političar koji je shvatio da je mjesto Srbije u Europi i pokušavao europeizirati Srbiju i njezin politički prostor, te da je bio zagovornik suradnje sa susjedima.

Ubojstvom Đinđića mislim da dolazi u opasnost demokratizacija Srbije, ocijenio je predsjednik Mesić. Nadam se da u Srbiji postoje snage koje će imati snage okrenuti se Europi, suradnji sa susjedima i nastaviti suradnju s Haaškim sudom i time manifestirati volju da Srbija na europskim standardima prihvati korak pridruživanja Europi, izjavio je novinarima predsjednik Mesić nakon posjeta Hrvatskoj narodnoj banci.

Upitan kako bi se ubojstvo srbijanskog premijera Đinđića moglo odraziti na odnose Srbije i Hrvatske, te na stanje u regiji, hrvatski je predsjednik istaknuo kako je Đinđić bio zagovornik suradnje sa susjedima, suradnje s Hrvatskom. "Bio je svjestan otvorenih pitanja, svjestan da na neka pitanja može odgovoriti samo Srbija, a to je i pitanje naših građana kojima se izgubio trag u Srbiji", kazao je.

Predsjednik Mesić izrazio je i nadu da će i novo vodstvo Srbije biti svjesno potrebe suradnje sa susjedima. "Nadam se da će i novo vodstvo koje će biti uspostavljeno u Srbiji biti svjesno potrebe da se sa susjedima surađuje i da se otvorena pitanja što prije riješe", izjavio je nakon posjeta HNB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račan: Hrvatska vlada zaprepaštena ubojstvom Đinđića

Premijer Ivica Račan izjavio da je hrvatska Vlada zaprepaštena ubojstvom srbijanskog premijera Zorana Đinđića te u osobno, i u ime Vlade izrazio iskrenu i duboku sućut vladi i građanima Srbije.

Taj zločinački napad u Hrvatskoj doživljavamo kao napad na sve demokratske napore i procese u Srbiji, rekao je premijer popodne u Banskim dvorima.

Izrazio je zabrinutost za posljedice tog napada na stanje u Srbiji i široj regiji.

To je upozorenje više svima nama, da još uvijek živimo u nestabilnoj regiji, istaknuo je Račan izražavajući nadu da će se ipak, u Srbiji nastaviti procesi demokratizacije.

Naglasio je da Hrvatska, kao demokratska i stabilna zemlja, želi graditi dobre odnose sa susjedima, doprinositi stabilnosti regije.

Potvrdio je informacije o izvanrednom stanju u Srbiji, te ustvrdio da je zatvaranje zračnih luka logičan potez u nastaloj situaciji.

Hrvatska će sukladno tome poduzeti odgovarajuće mjere, odgovorio je Račan na novinarski upit kako će se sve to odraziti na Hrvatsku.

Hrvatska je, dodao je, sa Srbijom bila na dobrom putu normalizacije odnosa, a tim putem želi nastaviti i nada se da će to biti i opredjeljenje Srbije.

Račan je izrazio duboko uvjerenje da demokratske procese u jugoistočnoj Europi ne može zaustaviti jedno ubojstvo.

Važno je kako će demokratske snage i institucije sustava u Srbiji odgovoriti, rekao je Račan dodajući kako prve informacije upućuju da će odgovor biti pozitivan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara