Mesić: Naručitelj Pukanićeva ubojstva bio je pogođen njegovim istinitim pisanjem

Mesić: Naručitelj Pukanićeva ubojstva bio je pogođen njegovim istinitim pisanjem

Tekst: I.Ka.
Foto: Neja Markičević/Cropix

AKTUALNI predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za Deutche Welle komentirao je da pretpostavlja kako je naručitelj ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića došao iz onih krugova koji su se našli pogođeni pisanjem Ive Pukanića i njegovih novina. "On je pisao o organiziranom kriminalu, o velikim pljačkama. Među ljudima koji su spomenuti očito se kriju i oni koji su ugroženi pa su se na taj način pokušali riješiti novinara koji je obavještavao svijet o čemu se radi", rekao je Mesić.

Kaže za Pukanića da je bio vrlo hrabar i dobar novinar te da je njegovo pisanje bilo utemeljeno. "On je bio čovjek koji je poštivao pravila novinarske struke i čovjek koji je uvijek govorio istinu i njegove su se istine mnogi bojali", dodao je Mesić.

Na pitanje je li bio informiran o tome da je Pukaniću ugrožen život,  kazao je da je bilo informacija o tome da je njegov život ugrožen te dodaje da mu je policija jedno vrijeme dala pratnju i osiguranje. "Zašto je pred atentat osiguranje ukinuto, to ne znam, jer se poslije iz policijskih krugova tvrdilo da je Ivo Pukanić  sam tražio da se osiguranje obustavi. Je li bilo baš tako, to ne znam", kazao je.

"Kosor se ima pravo čuditi"

Mesić je je kazao da ne može govoriti o pojedinostima svoje nedavne izjave o osam milijuna u Švicarskoj banci, ali je dodao da je "ovih osam miljuna sitnica." "Ako uđemo u trag, a čini mi se da smo na pravom tragu, onda ćemo lakše doći i do drugih transfera novca koji su otišli na stotine računa u raznim svjetskim bankama", kazao je. Naime, Mesić je rekao u intervjuu da zna što se događa, ali da ne zna pojedinosti. "Radi se o više zemalja koje su naši organi kontaktirali, među kojima su Cipar, Malta, Grčka, Mađarska, Austrija, Švicarska i sve do Kajmanskih Otoka", kazao je.

Na to što se premijerka Jadranka Kosor čudi jer nije znala za afere koje su se počele odmotavati, Mesić kaže kako ona ima pravo na to jer "ako se uspostavi dvojni sustav rješavanja pitanja, onda jedan sustav ima pravo ne znati što se događa u ilegalno uspostavljenom sustavu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba odstraniti sve one koji razaraju BiH"

O BiH Mesić kaže kako je to jedno od "najtolerantnijih društava u Europi." Mesić je kazao da treba odstraniti sve one koji razaraju BiH. "Ako Milorad Dodik kaže da ne priznaje BiH i Sarajevo kao glavni grad i da može referendumom odlučiti o nekom drugačijem statusu Republike Srpske, onda on nema što tražiti u politici. Milorad Dodik mora dobiti poruku da mu se neće dozvoliti promjena granice. Nisam rekao da šaljem vojsku", kazao je Mesić.

O spornoj izjavi Mesić kaže da je to podvala njegovih kritičara koji ne razumiju što govori ili jednostavno podmeću. "Rekao sam: ako bi došlo do odcjepljenja Republike Srpske, ja bih presjekao koridor. To je moje mišljenje. Hoće li ga presjeći UN, NATO - ne znam, ali nešto se mora dogoditi da ne dođe do rata. Govorim o preventivi, a ne o ratu", objasnio je.

"Ako jedna trećina Hrvata živi u dijelu koji se nekad nazivao Herceg-Bosna, a najveći dio živi u Tuzlanskom bazenu, u Posavini, u središnjoj Bosni, u Sarajevu, čije pitanje onda rješavamo, jedne trećine Hrvata? Što je onda rješenje za one dvije trećine? To bi jednostavno bilo uništenje hrvatskog korpusa u BiH", rekao je predsjednik.

"Srbija ne mora priznati Kosovo, Zapadna Njemačka nije priznala Istočnu i svijet zbog toga nije propao"

"Srbija ne mora priznati Kosovo. Zapadna Njemačka nije priznala Istočnu Njemačku i svijet zbog toga nije propao. Ako zbog svojih unutarnjih razloga Srbija ne priznaje Kosovo, mora dozvoliti da mi drugi komuniciramo s Kosovom. Zašto Srbija ne prekine odnose s Amerikom koja je priznala Kosovo? Čemu različiti kriteriji", pita se Stjepan Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara