Mesić: Nefleksibilnost Carle del Ponte odgovorna za situaciju u kojoj je sada Gotovina

Mesić: Nefleksibilnost Carle del Ponte odgovorna za situaciju u kojoj je sada  Gotovina

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić smatra da se situacija u vezi s odbjeglim generalom Antom Gotovinom mogla riješiti da su glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda Carla del Ponte i haaško Tužiteljstvo bili fleksibilni.

U intervjuu objavljenom danas u "Novom listu" i "Glasu Slavonije", predsjednik Mesić je potvrdno odgovorio na novinarski upit misli li da je nefleksibilnost glavne tužiteljice Carle del Ponte, t.j. haaškog Tužiteljstva, odgovorna za situaciju u kojoj je Gotovina sada.

"Upravo to", rekao je Mesić.

"Što se tiče Gotovine, moja pozicija je čista. Ja se po Ustavu moram brinuti za funkcioniranje državnih mehanizama. Ako su svi imali mogućnost razgovarati s haaškim istražiteljima, osim Ante Gotovine, ja sam za to da se i njemu to omogući", rekao je predsjednik Mesić i podsjetio da je Gotovina u "Nacionalu" rekao "nešto što prije nikad nije rekao", da priznaje Haaški tribunal i tijela hrvatske države te da mu bivša vlast nije omogućila razgovor.

"Rekao je, ako mu se razgovor omogući i istražitelji budu nezadovoljni, spreman je otići u Haag".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"I da odluči otići u Haag, to mora s nekim dogovoriti", upozorio je Mesić. "Mora negdje doći, prijaviti se i reći: mene nikakva policija nije ulovila ni izručila, želim razgovarati s vama."

Mesić je rekao kako je on htio da se Gotovini to osigura. "Ja sam samo rekao: "Razgovarajte s njim, bez obzira na to je li optužen, osumnjičen ili je svjedok."

Na primjedbu novinara da su pravila tu jasna i da, ako je optužen, mora biti uhićen, Mesić je odgovorio: "Ali njega nisu uhitili."

Gotovina je predložio da se javi haaškim predstavnicima. "Tu je trebalo biti malo fleksibilnosti i taj bi problem bio riješen", ocijenio je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara